Knižný tip: Obrazy každodenného života našich predkov

Ako trávili voľný čas naši predkovia? Ako vyzeralo ich vzdelávanie, oblečenie, či hygiena? 
Aké boli všedné i sviatočné dni a aké práce ich zamestnávali okolo domu i mimo neho?

Kniha Ako sme kedysi žili, ktorá práve vychádza vo Vydavateľstve SLOVART, nadväzuje na predchádzajúcu publikáciu Zory Mintalovej Zubercovej Tradície na Slovensku (2015). Pútavé rozprávanie v slede ročných období opisuje život v južných oblastiach aj severných regiónoch Slovenska a približuje, na čo sa my súčasníci možno ešte pamätáme, ale i to, na čo sme sa už našich starkých nestihli opýtať. Atmosféru knihy dotvárajú dobové snímky majstrov dokumentárnej fotografie Pavla Socháňa a Jána Dérera, ale aj iných umelcov.

Srdečne vás pozývame na besedu s autorkou Zorou Mintalovou Zubercovou v stredu 11. apríla 2018 o 16.30 do martinského kníhkupectva Martinus (OC Galéria Martin, Námestie SNP 11376/2).

O autorke

Zora Mintalová Zubercová je významná slovenská etnologička, historička a múzejníčka. K tradíciám si budovala vzťah už od detstva – jej otec bol redaktor vo vydavateľstve a matka pracovala v múzeu. Aj ona sama zasvätila svoj profesionálny život práci v Slovenskom národnom múzeu v Martine. Ako múzejníčka sa podieľala na výskumoch v teréne a je tiež autorkou a spoluautorkou piatich expozícií v Múzeu slovenskej dediny pri SNM v Martine. Venovala sa tiež publikačnej činnosti, má na svojom konte viac ako 20 knižných publikácií a stovky štúdií a  článkov. Vo Vydavateľstve SLOVART vyšli jej knihy Vianoce na Slovensku (2012), Pečieme na Vianoce (2013), Tradície na Slovensku (2015) a Príbeh vlákna (2016), Ako sme kedysi žili (2018).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.