Knižný tip zo Slovartu - Vyšetrovateľ

Vydavateľstvo SLOVART rozšírilo pred 20 rokmi svoju dovtedajšiu ponuku o preklady svetových autorov literatúry s názvom Edícia MM, a teraz vychádza už jej v poradí 140. titul. Je ním román Vyšetrovateľ od srbského autora Dragana Velikića, nositeľa prestížnej literárnej ceny časopisu NIN. 

Ako spomína spisovateľ

 „Stál som v okne hotela Skaleta, zhlboka sa nadychoval a z rohovej izby obomkýnal pohľadom priestor až po Puntu, ba až na druhú stranu po Arénu. V nosných dierkach som cítil vôňu dažďa. Bola to len predtucha, no roky strávené v týchto končinách mi vyostrili zmysly. Namýšľal som si, že dokážem tak ako zviera vycítiť každú zmenu počasia, čo sa priblížila k jednému zo siedmich pahorkov, na ktorých leží Pula.“

V ňom zastihne spisovateľa, rozprávača románu, správa o matkinej smrti a stáva sa hybnou silou, ktorá rozpletá vrstevnaté rodinné príbehy a vedie k otvoreniu emotívnej rodinnej čiernej skrinky. Nikto si život nepamätal podrobnejšie ako jeho matka. A po jej smrti v odkrývaní nielen rodinnej minulosti pokračuje jej syn. Ako kronikár s trpezlivosťou vyšetrovateľa odkrýva spomienky na detstvo v Pule, život vo Viedni, Budapešti, Belehrade či Solúne, rozpráva o zaniknutej histórii veľkých miest i civilizácií, o strachu zo zabúdania a preniká do sveta, ktorý už nejestvuje.

 Dragan Velikić (1953) sa narodil v Belehrade a vyrastal v prímorskej Pule. Pracoval ako šéfredaktor vydavateľstva Rádia B92 a prispieval do viacerých časopisov. V deväťdesiatych rokoch sa čoraz častejšie dostával do konfliktu s miloševićovským vedením štátu, a preto na niekoľko rokov Srbsko opustil a žil striedavo vo Viedni, v Budapešti, Berlíne a Mníchove. V rokoch 2005 až 2009 bol srbským veľvyslancom v Rakúsku. V súčasnosti sa radí medzi najznámejších a medzinárodne uznávaných srbských spisovateľov. Vo Vydavateľstve SLOVART mu vyšla v roku 2011 kniha Ruské okno (Ruski prozor).

„Dragan Velikić... majster presných viet.“ Juraj Kušnierik, .týždeň

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.