Vytlačiť túto stránku

Nebojácna policajtka na stope psychopata

Napísal slovart 07. január 2018

„Michael Connelly je skutočný majster detektívky.“ Stephen King. Po desiatich rokoch uvádza Michael Connelly v knihe Nočná zmena novú románovú postavu, detektívku Renée Ballardovú.

Z prestížneho Oddelenia lúpeží a vrážd Renée pridelia na najhoršie miesto v L. A. – do Hollywoodu, navyše do nočnej zmeny, kde zvyčajne končia tí najneschopnejší z policajného zboru. Detektívka narazí hneď na dva prípady brutálneho násilia na ženách, ktoré jej nedajú pokoj. Prvým je transgendrová žena, ktorú ktosi dobil takmer na smrť, a druhým mŕtva servírka. Obidva prípady sa Renée osobne dotknú, a tak sa rozhodne pokračovať vo vyšetrovaní, hoci tým ohrozuje svoju vlastnú kariéru.

Michael Connelly sa preslávil svojimi románmi, ktoré sa delia na série s detektívom Harrym Boschom a právnikom bez kancelárie Mickeym Hallerom. Slovenskí fanúšikovia žánru krimi poznajú príbehy polície v Los Angeles aj z populárneho seriálu Bosch. Detektívka Nočná zmena je tridsiatou knihou Michaela Connellyho v slovenčine, tento krát v preklade Patricka Franka. 

O autorovi

Michael Connelly (1956) je jedným z najlepších a najúspešnejších amerických autorov detektívok vo svete aj na Slovensku. Vyštudoval žurnalistiku a tvorivé písanie a spočiatku pracoval ako novinár. V roku 1992 debutoval románom Temná ozvena (SLOVART 2009), prvým z románového cyklu s detektívom Harrym Boschom, za ktorý dostal cenu Edgar Award za najlepší kriminálny debut. Napísal vyše tridsať románov a podľa niektorých boli nakrútené úspešné filmy. V súčasnosti pracuje aj ako výkonný producent seriálu Bosch, ktorý tiež natočili podľa jeho románov. Žije striedavo v Kalifornii a na Floride.

Série

HARRY BOSCH

Temná ozvena
Čierny ľad
Betónová blondína
Posledný kojot
Kufrové tango
Smrť v meste anjelov
Temnejšia než noc
Mesto kostí
Stratené svetlo
Úžiny
Posledná šanca
Echo Park
Vyhliadka
Deväť drakov
Kvapka
Prípad s čiernou skrinkou
Izba v plameňoch
Druhá strana
Krutá rozlúčka 

MICKEY HALLER

Advokát zo zadného sedadla
Rozsudok ulice
Spiatočka
Piaty svedok
Bohovia viny

OSTATNÉ

Básnik smrti
Krvná pomsta
Strašiak
Zradný mesiac
Všetko pre prachy