Vytlačiť túto stránku

Upečte si voňavé Vianoce s domácim pečivom

Napísal Zelený Kocúr 12. december 2017

Pečenie chleba a iného kysnutého cesta mnohí považujú za akúsi mágiu, napriek tomu, že jeho technika je jednoduchá. Veď okrem základných surovín ako: múka, voda, soľ, kvasnice, k nemu netreba nič viac než štipka trpezlivosti a riadna kopa lásky.

Presvedčí vás o tom čerstvá a voňavá kniha z vydavateľstva Zelený Kocúr s názvom Domáci chlieb a iné dobroty. Autorkou knihy je Maďarka Mária Libor Tóth, ktorej blog o pečení Pekáreň Limara získal veľký ohlas u nadšencov pečenia. Sama hovorí, že „pečenie chleba nie je žiadna čertovina. Je to 12 jednoduchých krokov, ktoré sa vie naučiť každý.“ Kniha Domáci chlieb vás prevedie celým postupom, pričom technika aj formovanie sú dôkladne popísané a ilustrované fotografiami. Každému sa tak doma podarí dopracovať k zlatohnedej voňavej chrumkavej kôrke chleba z rúry. Kniha obsahuje recepty na chlieb, koláče, šišky, rožky, žemle, sladké aj slané pečivo, pľundrové cesto, praclíky či pagáče. Prípravu 72 rôznych dobrôt z bielej, celozrnnej, špaldovej či ražnej múky uľahčuje množstvo fotografií a kresieb. Slovenský preklad knihy odborne skontroloval Viktor Klimo z Delikatesy.sk.

„V knihe je množstvo dobrých tipov, autorka nezabudla na žiaden detail. Je tak ideálna pre začiatočníka, no svoje si v nej nájde aj skúsenejší pekár,“ myslí si nadšená pekárka Martina Melišová z Melli Cakes, ktorá medzi prvými otestovala recepty z knihy. Keďže sa špecializuje najmä na torty a sladké pečenie, vyskúšala si recept na Škoricový veniec (v knihe na strane 72). Škoricu využíva pri pečení rada, keďže prevonia pečivo, celý byt a pripomína najkrajšie sviatky v roku – Vianoce. „Pri príprave Škoricového venca treba myslieť na to, že ideálna teplota na kysnutie cesta je cca 35 °C a vlhšie prostredie. Taktiež treba dbať aj na nasiakavosť múky, lebo každá múka má inú nasiakavosť,“ radí pekárka Martina.

Martinin osvedčený tip na úspešné pečenie je používať vždy kvalitné a čerstvé suroviny. „A hlavne treba piecť zo srdca a s láskou,“ dodáva. V mnohých prípadoch podľa nej pri pečení hrá rolu pec. Časové intervaly dokončenia pečenia sa tak môžu líšiť o pár minút. Tieto rozdiely môže spôsobovať vek peci, potom to, či sa jedná o pec plynovú, elektrickú, teplovzdušnú, alebo opotrebenie súčiastok.

Vyskúšajte si aj vy recept na Škoricový veniec z knihy Domáci chlieb a iné dobroty. 

Viac na http://www.zelenykocur.sk/