Hľadáte pod stromček inšpiratívnu knižku pre blízkeho?

Napísal TS PORTÁL 09. december 2017

Sprievodcom na ceste k lepšiemu Ja mu môže byť novinka priekopníčky life koučingu na Slovensku Janetty Šimkovej - Žijte své lepší já / 50 tipů pro cestu ke spokojenému životu. Verí, že v každom z nás sa skrýva žiarivý obraz, len si treba nájsť čas na jeho objavenie.

To, ako uvažujeme o svojich zvykoch, postojoch a reakciách, má zásadný vplyv na to, ako sa cítime a jednáme. Je v nás podstatne viac kvalít, ako dávame navonok ľuďom najavo. A pritom to chce tak málo – postrážiť to najlepšie čo v sebe máme a plne to využiť vo svoj prospech.

Kniha je inšpirovaná príbehmi, ktoré si životná koučka Janette Šimková vypočula za deväť rokov praxe a pretavila ich do 50 zamyslení. V knihe sa dozviete, ako si vytvoriť jedinečný osobný príbeh a vyrásť; ako zo seba samých namaľovať žiarivý obraz; ako opustiť zónu komfortu a ísť ďalej; ako si ušiť život na mieru a pritom si vytvárať obohacujúce vzťahy…

Mottom knihy je, aby človek vykročil smelo a s radosťou v ústrety svojmu poznaniu a odhodlal sa meniť všetko, s čím nie je spokojný. Nie je to také ťažké, ako by sa zdalo. Ako hovorí sama autorka: „Až keď som získala odvahu nasledovať svoje srdce, uvedomila som si, čo potrebujem – prestať sa pozerať na obzor a len čakať, kedy sa ku mne priblíži.”

Jednotlivé zamyslenia sú spracované samostatne a čitateľ ich môže čítať podľa náhodného výberu alebo momentálnej nálady, resp. problému, na ktorý sa snaží nájsť odpoveď. Michal Mynář, známy český psychoterapeut a publicista: „Je to kniha, ktorá vás nakopne, nakazí optimizmom autorky a podnieti k tomu, aby ste sa vrhli do dobrodružstva objavovania. A nezabrzdí vás v rozlete kvantami zbytočných slov. Ide rovno k veci, bez príkras a kudrliniek, a to si na nej cením asi najviac. Môžete ju prečítať jedným dychom, kapitolu po kapitole, ale skôr je to kniha, ktorú si dáte na nočný stolík a budete sa k nej opakovane vracať a hľadať v nej inšpiráciu podľa nálady alebo podľa toho, čo vás práve trápi. Je ako dobrá priateľka, nestrhne pozornosť na seba, ale poradí a podporí, kde je potrebné.“

Kto je Janette Šimková

Mgr. Janette Šimková je priekopníčkou life koučingu na Slovensku s deväťročnou praxou a viac ako 2200 odkoučovanými hodinami. Je autorkou úspešného blogu, vystupuje ako rečníčka a spolupracuje s médiami.

Ukážka z knihy:

Ako si „dať“ motiváciu namiesto predsavzatí

Všimli ste si, ako zároveň s tým, keď premýšľate nad tým, čo od seba chcete, prichádzajú aj výhovorky? Sú to také nenápadné zákerné potvorky, lebo vás nepozorovane okrádajú o nadšenie a zmenšujú šancu uskutočňovať vaše zámery. Preto sa väčšina vašich novoročných predsavzatí, teda ak si ich ešte vôbec dávate, nedožije februára.

Kto za to môže

Zvyčajne to nie je preto, že ich nedokážete splniť alebo máte slabú vôľu či málo sebadisciplíny. Aj keď pravdou je, že skutočné hranice, ktoré vás obmedzujú a bránia vám v nadšenom nasledovaní predsavzatí sa nenachádzajú vo vonkajších okolnostiach, ako sú zdravie, peniaze, vzdelanie, prax, skúsenosti, vedomosti, moc, vplyv... Ja z praxe dobre poznám vinníka a toho, kto je za všetko nedokončené úsilie zodpovedný. Chcete odhalenie? Pripravte sa, budete vzápätí pochybovať – za všetko môže váš postoj.  Skutočné hranice, ktoré vám bránia, aby ste mali veci tak, ako si ich vysnívate a túžite po nich sú vo vašom postoji. A nie hocijakom, ale tom, ktorý máte k sebe samým. Porovnajte si, aký je rozdiel, keď je váš postoj negatívny a hovoríte si: „Snáď je to možné, ale pre mňa je to príliš obtiažne“ a keď je pozitívny a znie nejako obdobne: „Môže to byť obtiažne, ale je to možné.“

KONAJTE

Keď si chcete vyskúšať, či sa do nejakej činnosti chcete skutočne pustiť a zotrvať v nej, oplatí sa vám poznačiť si všetky námietky, ktoré myseľ ponúkne, na papier. Potom si viete povedať: „Ďakujem za námietky, zameriam sa na ne neskôr!“ Takto sa dá trénovať sebakontrola a podporovať proaktívnosť, čiže iniciatívnosť a činorodosť.

Pre získanie energie na začiatok nejakej činnosti stačí potom odpočítavať. Je to jednoduché a účinné. Zmysel je v tom, prerušovať zbytočné uvažovanie a analyzovanie, ktorého výsledkom je odloženie činnosti. Keď si začnete hovoriť „3-2-1“ štart!, je to časový bod, od ktorého plne zameriate svoje myšlienky na danú aktivitu. Keď začnete cielene myšlienky zbierať, prelomíte svoju lenivosť, pohodlnosť, prokrastináciu... Neraz stačí aj 15 minút denne intenzívneho zaoberania sa tým, čo chcete zmeniť, aby ste boli vytrvalí a odhodlaní vo svojom snažení.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.