Vytlačiť túto stránku

Stále vládne mráz

Napísal Milan Buno, literárny publicista 10. december 2017

Je tu novinka Stále vládne mráz, v ktorej si manželia Cilla a Rolf Börjlindovci udržiavajú vysoký štandard. Charizmatické postavy, príbehy plné sociálnych konfliktov, napínavé zápletky a majstrovsky naservírované prekvapenia, ktoré vás stále držia v strehu.

Jednej noci bezdomovkyňa Muriel ­natrafí v centre Štokholmu na plačúce dievčatko. Volá sa Folami, a podobne ako veľa iných detí, aj ona sem prišla na vlastnú päsť, úplne sama. Muriel ju odvedie na miesto, kde sama prechodne býva. Po nebezpečnom incidente sa tam však už neodvážia zostať, preto Muriel požiada o pomoc bývalého policajta a bezdomovca Toma Stiltona.

V Smålande našli zahrabané telo zavraždeného chlapca. Komisárka Mette Olsäterová a jej tím posilnený mladou vyšetrovateľkou Oliviou Rönningovou sa rýchlo presunú na miesto hrozného nálezu, aby čím skôr vyriešili obludnú vraždu. Neďaleko nachádzajú dýku s nápisom, ktorý naznačuje, že chlapec sa stal obeťou rumunskej zločineckej organizácie.

Stilton ponúka pomoc pri vyšetrovaní. Spolu s Oliviou ho vyšlú do Bukurešti, aby zistili čo najviac o chlapcovi aj možnom vrahovi. Keď sa začnú vypytovať a zbierať informácie, prídu na šokujúcu stopu – a sami sa ocitnú v ohrození ­života.

Vypočujte si AUDIO úryvok.
Z knihy číta Boris Farkaš:

Cilla a Rolf Börjlindovci patria medzi najskúsenejších švédskych scenáristov. Z ich dielne pochádzajú televízne detektívne seriály Hroby a Vraždy, ktoré ocenili diváci aj kritika. Sú autormi scenárov k vyše dvadsiatke filmov o vyšetrovateľovi Martinovi Beckovi.

Vtom Folami urobila čosi, o čom Muriel vedela, že si ponesie celým životom. Z operadla stoličky stiahla starú sivú deku a poriadne sa ňou pozakrývala. A potom si položila hlavu na Murieline kolená. Muriel sa takmer neopovážila ani dýchať. Hľadela na dievčenskú hlávku so strapatými vrkočmi. Po chvíli sa odvrátila a zadívala sa do ohňa, ktorý už opäť skôr tlel, než horel.

No tentoraz sa nechystala vstať a priložiť drevo.

Potichučky a jemne začala pohmkávať. Nesmelé zvuky po chvíli vystriedal jemný krehký hlas, ktorý opatrne zanôtil Spinkaj ešte, bahniatko, veď stále vládne mráz.

Netušila, odkiaľ pochádza ten text, iba že sa vynoril z toho, čo v sebe potlačila a zahnala. Keď sa slová minuli, opäť iba pohmkávala melódiu, kým Folami nezaspala.

Dievčinin pokojný dych sa preniesol aj na Muriel. Zakrátko už spala aj ona, s Folaminou hlavou na svojich kolenách.

Nemohla teda vidieť postavu, skrývajúcu sa vonku v tme, len kúsok od členeného okna, ako ich uprene pozoruje.

Dlho, až kým oheň úplne nevyhasol.

Až vtedy postava podišla ešte bližšie.

Nové severské krimi Stále vládne mráz je opäť vynikajúco podaná aktuálna téma vzrušujúcim spôsobom. Problém utečencov, nezákonný obchod s orgánmi, deti... Börjlindovci rozohrali niekoľko paralelných príbehov, ktoré šikovne pospájajú až po logický záver.