Pavol Rankov sa vracia na scénu

Pred štvrťstoročím vstúpil Pavol Rankov do slovenskej literatúry záhadnými a iracionálnymi poviedkami, teraz na románovej ploche knihy Miesta, čo nie sú na mape rozohráva podivný príbeh. 

„Som ten typ autora, ktorý je prítomný v každom svojom texte. Raz je mojím alter egom rozprávač, inokedy niektorá postava.“ Pavol Rankov v rozhovore pre sme.sk

O knihe...

Kým Marek a Natália študujú v Olomouci, vyzerá to na celkom obyčajný život slovenských vysokoškolákov v blízkom zahraničí. Možno sú občas nezdravo intelektuálni a inokedy príliš naivní, ale v podstate sú ešte normálni. Potom však prídu prázdninovať na rodné Slovensko a ich vzťah je čoraz komplikovanejší.

Srdečne vás pozývame na uvedenie románu Miesta, čo nie sú na mape v pondelok 20. novembra o 18.00 do bratislavského kníhkupectva Martinus na Obchodnej ulici. Podujatie moderuje Dado Nagy.

O autorovi...

Pavol Rankov (1964) pôsobí na Katedre knihovedy a vedeckých informácií. Debutoval poviedkovou tvorbou zbierkou Na druhej strane (1995), neskôr v knihách My a oni / Oni a my (2001) a V tesnej blízkosti (2004). Prostriedkami fantastickej a absurdnej literatúry v nich skúmal situácie či okolnosti, za akých sa v ľudskom živote prejavuje dobro a zlo, ako tieto entity zdanlivo koexistujú, neskôr súperia a napokon niektorá víťazí. Na túto líniu nadviazal aj svojou poslednou poviedkovou knižkou Na druhej strane (2013). V románoch Stalo sa prvého septembra alebo inokedy (2008) a Matky (2011) sa zaoberal jednotlivcom v spoločensko-historickom súkolí. Vychádzajúc zo skutočných, často však neuveriteľných príbehov a udalostí analyzoval problematiku konfrontácie dobra so zlom na konkrétnom materiáli európskych dejín dvadsiateho storočia. V roku 1995 sa stal laureátom Ceny Ivana Kraska, v roku 1997 získal medzinárodnú cenu Premio Letterario Internazionale Jean Monnet. V súťaži Poviedka 2001 získal Cenu denníka SME.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.