Vytlačiť túto stránku

Tí, ktorí zlyhali

Napísal Ikar 01. november 2017

Práve vychádza ďalší napínavý detektívny triler od známej dvojice Michael Hjorth a Hans Rosenfeldt. Obľúbený detektív Sebastian Bergman musí tentoraz riešiť komplikovanú sériu vrážd známych osobností, ktoré spája zlyhanie.

Každá z obetí má na krku štítok s nápisom „neprospel“ - neklamné znamenie, že zlyhala v dôležitej životnej skúške. Vrah používa rovnaký postup a vyberá si mediálne známe osobnosti. Ako si s týmto problémom Bergman poradí sa dočítate v novej knihe Micheala Hjortha a Hansa Rosenfeldta Tí, ktorí zlyhali. Obaja autori sú slovenským čitateľom dobre známi vďaka predchádzajúcim 4 románom: Nemý svedok, Hrob v horách, Učeň a Temné tajomstvá. Pracujú však aj ako televízni scenáristi - Hans Rosenfeldt je autorom kultového seriálu Most (Bron). 

Svoju novinku prídu títo populárni autori severského krimi predstaviť aj do Bratislavy. Fanúšikovia sa s nimi môžu stretnúť na diskusiách spojených s autogramiádou už 9. novembra o 18.00 v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici a 10. novembra o 18.00 na pódiu Panta Rhei počas veľtrhu Bibliotéka v bratislavskej Inchebe.

O čom je kniha Tí, ktorí zlyhali:

Prvú obeť beštiálneho vraha objavili v opustenej budove školy. Známa televízna hviezda bola priviazaná k stoličke a obrátená tvárou k stene. Na krku mala štítok s nápisom „neprospel“ a v hlave otvor po strele z jatočnej pištole. Na operadle stoličky bol pripevnený niekoľkostranový vedomostný test. Súdiac podľa počtu chybných odpovedí, obeť pravdepodobne zlyhala v najdôležitejšej skúške svojho života. Nebezpečný páchateľ je čoraz odvážnejší, obetí pribúda. Jeho modus operandi sa v podstate nemení a je zaujímavé, že ide vždy o mediálne známe a populárne osobnosti. Zdá sa, že kriminalisti z Riksmordu majú do činenia s inteligentným, no zjavne chorým človekom, ktorého ženie nenávisť k povrchným idolom súčasnej doby. Lenže dôkazy im chýbajú a stopy unikajú. Žeby kľúčom k objasneniu prípadu bola anonymná osoba, na ktorú Sebastian Bergman náhodou natrafí v chatovacej miestnosti?

O autoroch:

Michael Hjorth sa narodil roku 1963 vo švédskom meste Visby. Patrí k najuznávanejším škandinávskym scenáristom a producentom a je zakladateľom produkčnej spoločnosti Tre Vänner.
Hans Rosenfeldt sa narodil v roku 1964 v Borase. Predtým, ako sa v roku 1992 začal venovať písaniu pre televíziu, pracoval ako chovateľ tuleňov, učiteľ a herec. Napísal scenáre vyše dvadsiatky seriálov, medzio nimi aj kultový Most. Román Temné tajomstvá je prvý zo série príbehov o Sebastianovi Bergmanovi. Vo Švédsku prvý raz vyšiel v roku 2010 pod názvom Det Fördolda a čoskoro sa dostal na zoznam bestsellerov. Odvtedy ho vydali v dvoch desiatkach krajín a natočili podľa neho seriál.

Kniha Tí, ktorí zlyhali vychádza na 400 stranách. Maloobchodná cena 14,90 €.