Vytlačiť túto stránku

Spoznajte tradičnú slovenskú kuchyňu

Napísal Fortuna Libri 07. október 2017

Vedeli ste, že naši predkovia sa stravovali jednoducho a zdravo? Však sa aj vravieva: Kaša – mať naša. Mäso sa jedlo iba v nedeľu alebo pri slávnostných príležitostiach, koláče prišli na rad iba v sobotu, keď zostalo cesto pri pečení chleba. 

A je toho omnoho viac! V knižnej novinke Silvie Pilkovej 77 tradičných receptov nájdete nielen rozmanité recepty na tradičné jedlá, ktoré si môžete s chuťou navariť z bežne dostupných surovín. V knihe sa dozviete aj to, že naši predkovia dávali jedlám krásne názvy, že bryndzu spoznali až koncom 18. storočia a spočiatku chutila ako tvrdý syr, alebo že v našej tradičnej kuchyni nájdete aj kúsok Osmanskej ríše, Bulharska či Talianska... Nechajte sa previesť slovenskými tradíciami a spoznajte našu voňavú, rozmanitú a veľmi chutnú kuchyňu prostredníctvom knihy 77 tradičných receptov. Viac na www.fortunalibri.sk.

Nechajte sa inšpirovať receptami Silvie Pilkovej

Valašský frgál

Typický moravský svadobný koláč, ktorý sa napriek rozdeleniu republiky u nás udo- mácnil a pochutnať si na ňom môžete aj na Trnavskom jarmoku. Základom je tenké cesto a hrubá plnka, ktorá môže byť aj maková alebo orechová.

P O T R E B U J E T E:
Cesto:
- 200 ml vlažného mlieka ~ 50 g práškového cukru
- 14 g droždia
- 150 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 1 ČL soli
- 2 žĺtky
- 50 g masla
- kôra z 1 citróna
- olej

Tvarohová plnka:
- 6 žĺtkov
- 8 PL práškového cukru
- za hrsť hrozienok

P O S T U P:

Do hrnčeka dáme mlieko, cukor a namrvené droždie. Dáme vykysnúť kvások, ktorý nalejeme do misy, v ktorej už máme múku so soľou, žĺtky, maslo a citrónovú kôru. Vypracujeme hladké cesto, ktoré potrieme olejom a necháme 2 hodiny kysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme ich na 4 tenké kruhy s vyvýšenými okrajmi, ktoré uložíme na vymastené plechy. Rúru predhrejeme na 200 °C. Zatiaľ vymiešame tvaroh so žĺtkami a s cukrom. Plnku natrieme na koláče, ozdobíme hrozienkami a dáme piecť na 15 minút do vyhriatej rúry. Po upečení potrieme okraje olejom, aby boli mäkké.

Príprava: 30 minút
Kysnutie: 2 hodiny
Pečenie: 15 minút/jeden koláč

s pilkova

Kapustové dupáky
Nevieme, či je toto jedlo nazvané podľa tanca dupák, alebo podľa niečoho iného. Zato vieme, že kapusta bola u našich predkov veľmi obľúbená, predovšetkým kyslá kapusta, ktorá má vďaka mliečnemu kvaseniu úžasnú chuť a liečivé účinky.

P O T R E B U J E T E:

- 300 g bielej kapusty
- soľ
- 300 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 150 g tvrdého syra
- 1 cibuľa
- 1 PL masti

P O S T U P:

Kapustu rozštvrtíme, hlúb vyrežeme a listy postrúhame najemno. Osolíme a necháme pustiť šťavu. Pridáme múku, vajce a vypracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme guľky, ktoré dáme variť do osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, varíme ich ešte asi 10 minút. Scedíme, dáme do misy, posypeme nastrúhaným syrom a cibuľou opraženou na masti.

Príprava: 15 minút
Varenie: 15 minút