Knihy určené pre tvorivé deti

Napísal Slovart 09. september 2017

V knihe Ako maliari vidia svet prevedú chlapec GALÉ a dievčatko RIA malých čitateľov galériou slávnych slovenských maliarov. Kniha o vystrihovaní z papiera pre detské ruky. Stačí zopár správnych pohybov nožnicami a obyčajný papier sa premení na zvieratko, budovu... 

Kniha o vystrihovaní z papiera pre šikovné detské ruky

Kiru znamená v japončine strihať a kami je slovo pre papier – spolu tvoria slovo kirigami, ktoré označuje techniku prekladania a strihania papiera, pri ktorej jednoduchými zástrihmi vznikajú trojrozmerné objekty.

Stačí zopár správnych pohybov nožnicami a obyčajný papier sa zaraz premení na zvieratko, budovu či originálny pozdrav.

Sprievodcom po svete kreatívnej práce s papierom je v knihe Kirigami z Vydavateľstva SLOVART výtvarník a dizajnér Karol Krčmár. Autor má bohaté skúsenosti z tvorivých dielní so škôlkarmi a školákmi, preto do knihy zaradil len vystrihovačky, ktoré deti naozaj zvládnu. Podľa návodov v knihe môžu vyrobiť najrôznejšie pozdravy, obrazy, ozdoby, hračky či masky. So strihaním si hravo poradia a výsledok ich poteší a inšpiruje k ďalšiemu tvoreniu. Okrem toho si malí umelci pri strihaní precvičujú a rozvíjajú:

- priestorovú orientáciu

- motoriku rúk

- tvorivosť

- koordináciu oči – ruky

- a často aj zmysel pre detail a trpezlivosť.

O autorovi

Karol Krčmár sa venuje navrhovaniu a výrobe drevených hračiek, šperkov a z papiera okrem kirigami vyrába obrazy a trojrozmerné objekty. Je autorom dvoch kníh o skladačkách a vystrihovačkách pre deti, ktoré vyšli aj v zahraničí. O svoje nápady sa s deťmi delí na workshopoch, ale aj doma, keďže má štyri vnúčatá. 

slovart 88

Zoznámte deti s obrazmi slávnych slovenských maliarov

V knihe Ako maliari vidia svet prevedú chlapec GALÉ a dievčatko RIA malých čitateľov galériou slávnych slovenských maliarov. Deti sa naučia, ktoré výtvarné techniky používali, a uvidia, aké zázraky s nimi dosiahli. Malí umelci si na vlastnej koži môžu vyskúšať, akým spôsobom vytvorili slávni maliari svoje diela. Ak ešte neviete, čo je to línia, reprodukcia, ornament či figúra, a pritom máte kreslenie zo všetkého najradšej, táto publikácia je presne pre vás.
Kniha, ktorá práve vyšla vo Vydavateľstve SLOVART, je výsledkom viacročnej autorskej spolupráce detskej pedagogičky Kataríny Kosánovej, spisovateľky Andrey Gregušovej a ilustrátorky Nataše Štefunkovej a originálnym spôsobom sprístupňuje detskému čitateľovi vyše 20 výtvarných diel. Všetko sú to obrazy známych slovenských výtvarníkov, akými sú Galanda, Fulla, Benka, Majerník, Klimo, Laluha, Zimka, Cipár a mnohí ďalší.

K reprodukcii každého obrazu je krátky text, ktorý deťom približuje použité motívy, výtvarné techniky, farby, tvary, použité rekvizity a podobne. Upriamuje ich pozornosť na zmysel obrazu a posolstva, ktoré tlmočí, alebo na náladu, akú použitými výtvarnými prvkami obraz navodzuje.

Kniha Ako maliari vidia svet uvádza deti nielen do problematiky farieb, ich príbuznosti, kontrastov, perspektívy, ale i mnohých ďalších základných pravidiel výtvarného vyjadrovania sa. Zároveň ponúka rôzne hry a návody na samostatné aktivity – kreslenie a maľovanie konkrétnych motívov, vymaľovávanie predkreslených tvarov, hádanky, tajničky a podobne.

Táto interaktívna kniha sa bude páčiť malým aj veľkým umeleckým dušiam, ktoré sa chcú dozvedieť ako vznikajú obrazy, ale aj všetko o najvýznamnejších slovenských maliaroch.

O autorkách

Katarína Kosánová píše, kreslí a vedie tvorivé dielne pre deti.

Nataša Štefunková je výtvarníčka, ktorá najradšej tvorí divadelné predstavenia, výstav, šperky a ilustrácie.

Andrea Gregušová je autorka kníh pre deti, vo Vydavateľstve SLOVART vyšli Nina, Marína a povaľači, Červík ErvínOperácia Orech a iné dedkoviny.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.