Vytlačiť túto stránku

Na konci samoty

Napísal Ivana Hricová 21. jún 2017

 „Ťažké detstvo je ako neviditeľný nepriateľ: Človek nikdy nevie, kedy zaútočí...ʺ Sladkotrpký román o strate, samote a pominuteľnosti bytia. Vydavateľstvo Albatros Media Slovakia vydáva v nakladateľstve Plus dielo talentovaného autora Benedicta Wellsa.

Román o strate, láske a utrpení spôsobenom životom vás privedie k sladkotrpkému poznaniu o pominuteľnosti bytia. A takisto prežijete príbeh veľkej životnej lásky.

„Julesovo bezstarostné detstvo tragicky naruší náhla strata rodičov, ktorí zahynuli pri autonehode. Predtým sebavedomý chlapec je odrazu introvertný a bojazlivý. Spolu so svojimi dvoma súrodencami odchádza do internátnej školy, kde sa každý z nich s traumou vyrovnáva po svojom. Jules zostáva uzavretý vo svojom vnútornom svete, kým si vedľa neho do lavice nesadne Alva, dievčina s červenými vlasmi a okuliarmi s kosteným rámom. Aj ona má svoje ťaživé tajomstvá... Ich neobyčajná náklonnosť hraničí s láskou, no na prahu dospelosti sa ich cesty rozdelia. Jules sa s Alvou opäť stretáva až po rokoch. Zdá sa, že konečne prišiel čas naplniť vzájomnú lásku a vynahradiť si dlhé obdobie odlúčenia. No bolestná minulosť, neviditeľný nepriateľ kdesi v pozadí, čaká na svoju príležitosť...“

Benedictovi Wellsovi sa často hovorí v superlatívoch: nadaný, či dokonca aj geniálny. Jeho diela si získali uznanie nielen literárnych kritikov, ale aj pozitívne ohlasy verejnosti. Drží sa na poprednom mieste nemeckých bestsellerových rebríčkov. V roku 2016 získal Benedict za román Na konci samoty významnú Cenu Európskej únie za literatúru. 

Azda každý z nás sa dokáže stotožniť s mnohými vnútornými pochodmi predstaviteľov príbehu. Či už je to radosť zo spoločne strávených chvíľ s rodinou a priateľmi, sklamanie z neúspechov a zlyhaní alebo neutíchajúci žiaľ nad stratou blízkych. Na konci samoty rozpráva o prekonávaní samoty a bolesti, a zároveň aj o tom, čo ostáva v človeku nezmeniteľné, nech sa stane čokoľvek.

Benedict Wells sa narodil roku 1984 v Mníchove. Po ukončení štúdia sa v roku 2003 presťahoval do Berlína. Písaniu sa venuje na plný úväzok. Jeho knižný debut Becks letzter Sommer (Beckovo posledné leto, ktorý vyšiel v roku 2008, kritici označili za najzaujímavejšiu prvotinu roku a stal sa predlohou pre rovnomenný film). Nasledovali romány Spinner  (2009) a Fast Genial  (2011). Autor žije striedavo v Berlíne a Barcelone.