Vytlačiť túto stránku

Stresujúce písanie záverečných prác

Napísal KČ 21. január 2017

Mnohí z nás si na študentské časy spomíname s úsmevom. Bolo to obdobie, kedy našou prioritou boli najmä stretnutia s kamarátmi, diskotéky, koncerty a iné spoločenské udalosti.

students 1200x700

Študentské časy sa ale spájajú s písaním diplomových prác, bakalárskych prác, seminárnych prác a rigoróznych prác. Čaká aj vás písanie niektorej z týchto záverečných prác?

„Pomaly ďalej zájdeš“

Väčšina z nás dúfa, že písanie záverečnej práce zvládne behom pár dní/ respektíve týždňov. Samozrejme, podaktorým sa tento, dá sa povedať nadľudský výkon, podarí. Viete si ale predstaviť, že okrem písania práce by ste si nemohli dovoliť robiť absolútne nič? Váš organizmus by tým trpel a skôr, či neskôr by mohli prísť zdravotné problémy spôsobené vyčerpaním a stresom. Ako sa hovorí: „Pomaly ďalej zájdeš.“ Dodržiavajte to a uvidíte, že počas toho, čo budete písať záverečnú prácu, od ktorej závisí, či ukončíte jednu etapu života a vstúpite do druhej, sa budete môcť venovať aj svojim záľubám.

Stanovte si harmonogram

Ešte predtým, ako vôbec začnete písať, si stanovte harmonogram. Niektorí z vás budú písavať v skorých ranných hodinách a zvyšok dňa budú venovať rodine a záľubám. Iný zase opačne. Stanovený harmonogram striktne dodržiavajte. Nedajte sa ovplyvniť kamarátmi. Spravte to, čo máte v daný deň naplánované. Takýmto spôsobom svoju prácu dokončíte podstatne rýchlejšie. Sem-tam si robte popri písaní aj prestávky – obedové, na cvičenie. Z neustáleho sedenia na kancelárskom kresle by vás začali bolieť kríže a krk.

Niečo pod zub a spánok

Vynikajúcim inšpirujúcim pomocníkom pre vás bude maškrta. Kľudne si doprajte kocku horkej čokolády, spravte si výrazný čaj, kávičku alebo inú špecialitku, o ktorej viete, že vám dodá energiu. Aby písanie záverečnej práce nebolo pre vás stresujúce a išlo vám od ruky, nezabúdajte na spánok. Čas strávený v spálni venujte výhradne spánku.