Vytlačiť túto stránku

Teória tigra

Napísal MC 17. apríl 2016

Na tlačovej konferencii pri príležitosti premiéry filmu Teória tigra herci Jiří Bartoška, Tatiana Vilhelmová, Lucia Siposová, či Arnošt Goldflam povedali...

Jiří Bartoška: Ženy si berú tigra, aby z neho spravili králika. Chlap sa  ožení, splodí dve deti, nechce sa dať rozviesť, ale stráca svoju slobodu. Síce v roli králika sa cíti celkom dobre, ale v podstate túži po voľnosti. Nakrúcali sme v neuveriteľných horúčavách, bolo až 40°C. Patrilo to k jedným z najnáročnejších nakrúcaní. Nechodievam na svoje filmy, tentokrát som to porušil a som aj rád, že som taký film nakrútil s nadhľadom. Je tam veľa veselého, ale aj veľa smutného. A mnohí sa tam nájdu.  Po 41 rokoch som si opäť zahral s Eliškou Balzerovou manželský pár.  Bol to taký sentiment, poznáme sa od školy. Nakrútili sme spolu Skúšky z dospelosti i ďalšie filmy. Nakrúcalo sa v stredných Čechách a v okolí Prahy, netušil som koľko krásnych miest tam existuje.


 

Tatiana Vilhelmová: Zahrať si v takej spoločnosti bolo super. Nakrúcanie bolo náročné, ale príjemné, bolo veľmi teplo, po záberoch sa každý zatvoril do svojho karavánu. Pikantné historky boli, ale o tých hovoriť nebudem.

Lucia Šipošová: Konečne budem hovoriť po česky. To som si len myslela. Povedali mi, že musím hovoriť po slovensky. Scenár bol v češtine, tak som si to prekladala do slovenčiny.  Ocitla som sa v zostave super hercov, bolo to príjemné. Nebola som v škole, ani v robote, bola som vďačná, že si môžem zahrať vo filme. Cítila som sa ako na dovolenke. Pre mňa je práca zábavou.

 

Arnošt Goldflam: Moja postava mala ísť celým filmom, nestalo sa, ale režisér je sadista, pretože  ma obliekli v štyridsiatke do flanelového županu, teplákov, teplých ponožiek a zimných papúč. Po umeleckej stránke,  som nemal čas ani premýšľať (hral postavu pacienta v psychiatrickej liečebni). Mal hrať s nami aj Milan Lasica v postave riaditeľa liečebne. Stala sa mu však nehoda. Jeho manželka Magda umyla sklenené dvere tak čisto, že si to nevšimol a prešiel cez ne. Odrazilo samu to na nose a tvári a tak nemohol filmovať. Škoda.

Do slovenských kín prichádza ďalšia ukážka českej kinematografie - film Radka Bajgara s názvom Teória tigra. Hlavným hrdinom je veterinár Jan, ktorého prestane baviť život, ktorý žil doteraz a rozhodne sa to zmeniť… Film o živote, o odvahe vzoprieť sa tomu, s čím vnútorne nesúhlasíme, film o vzťahoch medzi mužmi a ženami, o konfliktoch, ale i láske k sebe a iným - to všetko je Teória tigra.

Čo od filmu môžete čakať? Podľa slov Jiřího Bartošku si „ženy berú tigra, aby z neho postupom času urobili králika, ktorému sa nasype trochu toho krmiva, ale hneď sa mu zavrú dvierka, aby mu náhodou nenapadlo hrať sa mimo králikárne na tigra. A to sa snažíme vyrozprávať v našom filme.“ Chcete vedieť, ako to s tým skrotením tigra dopadne? Tak príďte do svojho kina na film Teória tigra, ktorý Vám prináša filmová distribučná spoločnosť CinemArt SK. V každom dobrom kine už od 14. apríla 2016.