Zvieratko v rodine

Uvažujete nad prírastkom do rodiny v podobe domáceho miláčika? Psík, mačička, andulka alebo škrečok sú zaujímavým oživením rodinného života.


Je preukázateľne, že domáce zvieratká majú pozitívny vplyv na rodinnú pohodu. Skôr, ako si domáci miláčik nájde vo vašom byte alebo v záhradke svoje miesto, dôsledne sa zamyslite, čo to pre váš život bude znamenať. Meno je síce dôležité, ale zvieratko potrebuje aj svoje miesto a výchovu. Investovať do neho svoju energiu sa však oplatí. Vráti vám to bezhraničnou láskou a oddanosťou.

Myseľ v pohode
Zvieratko v domácnosti je ďalšou živou bytosťou, ovplyvňuje naše správanie a konanie, vplýva na našu náladu, mení rodinné rituály a stereotypy. Rodinná psychologička PhDr. Mária Balážová potvrdzuje pozitívny vplyv psíka alebo mačičky na rodinný život: „štvornohý miláčik vedie dospelých i deti  k tolerancii a zhovievavosti, upevňuje schopnosť dodržiavať pravidlá a oplácať náklonnosť. Niektoré štúdie dokonca odhalili priamy vplyv pôsobenia psa na zdravotný stav človeka.“

Plus pre vaše zdravie
Najčastejším dôvodom, prečo si ľudia zaobstarávajú zvieratko, je potreba kontaktu. Prítomnosť ďalšej živej bytosti, ktorá s nami zdieľa domáci život, má dokázateľne priaznivý vplyv na našu náladu a psychickú pohodu. Zvieratko, ktoré si vyžaduje pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu nás navyše „núti“ robiť aspoň minimum pre naše telesné zdravie. Podľa posledných štúdií pomáha zvierací maznáčik k vyššej výkonnosti aj na pracovisku.

Správna voľba
Výber nového člena rodiny je len na vás. Nezabudnite si však zvážiť predovšetkým  časové, priestorové a finančné možnosti vašej rodiny. Dôležitým faktorom pri výbere domáceho miláčika je aj váš temperament. Ak väčšinu svojho času trávite doma s knižkou v ruke, energický psík asi nebude tou správou voľbou. Aj doktorka Balážová upozorňuje, že „je dôležité zladiť svoj životný štýl s charakterom domáceho maznáčika. Všetci členovia rodiny by pritom mali súhlasiť s výberom a prítomnosťou psíka alebo mačky v domácnosti,“ uzatvára psychologička.

Dobrá príprava je základ
Aby vám váš zvierací kamarát neprevrátil zaužívaný rodinný režim hore nohami, stanovte si hneď od začiatku súbor pravidiel. Tie sa môžu týkať starostlivosti o zvieratko a rozdelenia úloh v rodine, ale aj prístupu k ďalšiemu členovi vašej rodiny. Preštudujte si odbornú literatúru a články na internete, poraďte sa s priateľmi, ktorí zvieratko majú. Poobzerať sa môžete aj po najbližšej veterinárnej ambulancii a predajni s tovarom pre zvieratká. Miesto pre zvieratko, správna strava a motivujúce dobroty by ste mali mať pripravené ešte pred príchodom štvornohého kamaráta 



NÁŠ TIP:

Friskies Beggin Strips s príchuťou voňavej slaniny a syra si váš chlpáč určite zamiluje!
Pre psíkov sú skvelou odmenou, ale výborne sa hodia aj  ako dobrota v rámci denného jedálnička.
Viac inšpirácií nájdete na www.plusprevas.sk.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.