Dovolenkujeme s chlpáčom

Tí, pre ktorých je aj pes plnohodnotným členom rodiny, určite rátajú s tým, že chlpáč bude dovolenkovať s nimi.


Správny psí majiteľ však nenechá nič na náhodu a okrem seba na dovolenku správne pripraví nie len seba, ale aj štvornohého priateľa.

Krok prvý - preventívka!
Ešte predtým, ako sa vydáte na dlhý výlet s chlpáčom, nezabudnite ho podrobiť preventívnej prehliadke u veterinára.  Budete si istí, že mu žiadna skrytá choroba nehrozí a že je pripravený na cestu. Okrem toho vám veterinár poskytne informácie aj o podmienkach danej krajiny pre cestujúcich psíkov a možných rizikách, ktoré tam na ňho číhajú. Ak zanedbáte „preventívku“ a nezískate potvrdenie o vyšetrení, môžete dostať do problémov seba, aj psíka – v najlepšom prípade dostanete iba pokutu, v najhoršom môžu psa zadržať v karanténe. Ak nezanedbáte návštevu veterinára, prinesie vám to iba plusy -  odídete informovaní, ubezpečení a navyše vám to nezaberie viac ako hodinu. Preto túto činnosť zo zoznamu, čo pred dovolenkou urobiť, určite nevynechajte.

Krok druhý – odčervite ho!
Ak ste navštívili zverolekára, rovno ho požiadajte, aby vášho štvornohého miláčika odčervil. Môžete tak urobiť aj vy, vhodné lieky sú napríklad Drontal, Advocate či Profender, ktoré pôsobia proti širokému spektru parazitov. Drontal je voľne predajný v lekárňach a navyše má chutnú mäsovú príchuť, takže ho môžete podať ako maškrtku. Advocate alebo Profender vám dá veterinár. Ak ste na odčervenie pred dovolenkou predsa zabudli, tak ho bezodkladne odčervite po nej. Dôvod, prečo tak spraviť, je prozaický: Neznáme pachy sú lákadlom pre psov. Oblizovaním neznámych miest sa môže ľahko nakaziť vajíčkami parazitov a tie môžu napáchať nemalé problémy. Pri zahraničnej dovolenke je však nutné mať platné odčervenie zaznačené v petpase.

 

Krok tretí – chráňte ho!
Ak sa na dovolenku chystáte autom, nezabudnite, že psovi v ňom môže byť oveľa teplejšie ako vám. Preto sa na cesty vyberte skoro ráno, večer alebo v noci. Zo sebou si vezmite fľašku s vodou a handričku, ktorú budete vlhčiť – psovi ňou prechádzajte po chrbte a lapkách, prípadne si zadovážte špeciálne obliečky na leto, ktoré kúpite v pet shopoch. Nezabudnite mať so sebou obľúbenú psiu hračku a aj malú maškrtku – suchej konzistencie! Nenechajte otvorené okno a už vôbec nedovoľte psíkovi sa z neho pozerať – môže dostať  zápal spojiviek.  Minimálne každé dve hodinky si urobte prestávku – nechajte ho vybehať, vyvenčiť, napiť, ale počas cesty ho nekŕmte. POZOR! Psa nikdy nenechajte v aute na slnku! Teplota v aute sa veľmi rýchlo dokáže vyšplhať na úroveň, ktorá spôsobí prehriatie ba dokonca smrť!

Krok štvrtý – buďte ostražití!
V niektorých krajinách sa vyskytujú u nás neznáme choroby, ktoré vám v prípade nakazenia dokážu spôsobiť vážne nepríjemnosti. Väčšina „exotických“ ochorení, ktoré sa u nás nevyskytujú sú parazitárneho a bakteriálneho pôvodu. Veľká časť je prenášaná kliešťami, alebo komármi, ktorým sa v prírode nevyhneme. K najrizikovejším oblastiam z hľadiska hroziacich ochorení psov a mačiek patria krajiny ležiace v okolí Stredozemného mora (Chorvátsko, Čierna Hora, Taliansko, Grécko, Francúzsko, Španielsko, Severná Afrika). Zvieratko sa tu môže stať obeťou boreliózy, babeziózy, ehrlichiózy a ricketsiózy, srdcovej červivosti a leischmaniózy. Pri ceste do uvedených krajín je preto nevyhnutné pravidelné používanie antiparazitárnych prípravkov (napr. obojok Foresto  pre mačky a psy alebo Advantix spot-on pre psy. Odpudzujú cudzopasníkov ešte skôr, ako sa stihnú na zvierati prichytiť.

Návrat domov
Ak sa vám dovolenka s chlpáčom vydarila, určite ostane mnoho nevšedných a krásnych spomienok. No zostaňte v strehu! Ak sa pes začne správať zvláštne, a to aj niekoľko týždňov po dovolenke, ihneď choďte k veterinárovi na vyšetrenie.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.