Voľnočasový tip: Záhradkárčenie s deťmi

Napísal Hornbach 03. september 2021

Máte doma malých pomocníkov, ktorí by vám radi pomáhali s prácou na záhrade? Ako zvládnuť záhradkárčenie s ratolesťami po boku, tak, aby si to užili všetci, poradí odborník z projektových marketov Hornbach.

hornbach_zahrda921

Dospelí trávia veľa času činnosťami, z ktorých sú deti vylúčené. Do záhradkárčenia je však možné zábavnou formou zapojiť aj tých najmladších členov domácnosti a nechať ich plnohodnotne pomáhať, stačí len správna motivácia. „Ak pôjdete do záhrady s nadšením, je veľká šanca, že vás deti budú nasledovať,“ hovorí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach a dodáva: „V prípade, že vám malí záhradníci pomôžu vysadiť záhradu, môžete spoločne vytvoriť životný priestor pre včely, motýle a iné užitočné tvory. Aj tí najmenší tak budú môcť hravou formou poznávať súvislosti nášho ekosystému.“

Keď záhrada chýba

Ak nemáte k dispozícii záhradu, rovnako ľahko sa dá s deťmi záhradníčiť aj na balkóne, a to vďaka veľkoobjemovým kvetináčom alebo vyvýšeným záhonom. „Ak máte dostatočne veľký balkón alebo terasu, vyskúšajte vyvýšený záhon, v ktorom sa rastliny ľahko obrábajú. Pre menšie balkóny sú naopak vhodné vertikálne záhony či hrantíky a veľké kvetináče,“ radí David Benda z Hornbachu. Malé deti rady experimentujú a chcú všetko vyskúšať, preto je na mieste urobiť isté preventívne opatrenia a vysádzať v záhrade i na balkóne len nejedovaté rastliny. Existujú aj kvety, ktoré nielenže dobre vyzerajú, ale sú dokonca jedlé. Ide napríklad o kapucínku, fialku, sedmokrásku, ružu, afrikán, prvosienku či ľan.

Ako dospelí

Je známe, že deti sa učia napodobňovaním a chcú robiť to, čo dospelí. „Keď potrebujete pokosiť trávnik alebo voziť v záhrade čokoľvek vo fúriku, doprajte i malým záhradníkom detskú kosačku či fúrik, naložte im do neho primeraný náklad a môžu pomáhať. Ideálnou činnosťou, ktorú možno s deťmi robiť spoločne, je napríklad zalievanie záhonov alebo kvetináčov, alebo zber ovocia a zeleniny,“ vysvetľuje David Benda z Hornbachu. Aj tieto činnosti je však potrebné vyberať s prihliadnutím na vek a schopnosti dieťaťa, ale jablká, papriku, cibuľu, zemiaky či uhorky zvládnu zbierať alebo nakladať do debničiek aj tí najmenší. Ich chuť pomáhať na záhrade zaručene podporíte napríklad detským šliapacím traktorom s vlečkou, do ktorej možno naložiť posekanú trávu i pooberané ovocie alebo natrhanú zeleninu.

Vlastný projekt pre deti

Deťom, ktoré sú už o niečo staršie, môžete bez obáv zveriť kúsok záhonu alebo vlastný kvetináč na balkóne. Samy si potom môžu rozmyslieť, čo chcú zasadiť a naučiť sa starať sa o svoje rastlinky svojpomocne. „V prípade, že budú mať vaši malí pomocníci svoj vlastný projekt, je dobré sa uistiť, že začnú s rýchlo kvitnúcimi rastlinami. Posilní sa tak ich nie príliš veľká trpezlivosť a zároveň sa nebudú príliš prepínať,“ uzatvára odborník David Benda z Hornbachu. Aby sa deťom na svojom projekte dobre pracovalo a osvojili si pracovné návyky, kúpte im pomôcky prispôsobené veľkosti ich rúk – záhradné rukavice alebo detskú motyčku.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.