Eko – záhradka

Ak máte vzťah k rastlinkám a ešte k ekológii, určite vás potešia informácie, ako si založiť ekologickú záhradku pri dome.

>> Móda >> Aktuálne >> Eko – záhradka

Každá rastlina sa vám odvďačí ak sa jej venujete a rešpektujete zákony prírody. Kvet vám ponúkne okrem príjemného pohľadu aj jeho vôňu, stromy vás obdaria plodmi a bylinky vám obohatia vašu kuchyňu.
Ekologický typ záhrady je nutné zakladať s odborníkmi, aby ste sa vyhli metóde "pokusov a omylov". Na začiatok ešte jedno upozornenie, každá záhrada potrebuje údržbu, väčšiu či menšiu, všetko závisí od veľkosti, zložitosti a vašej starostlivosti. Pri optimálnych podmienkach, záhrada bude pôsobiť zdravo, pekne aj bez plateného záhradníka.

Pri zakladaní ekologickej záhrady je dôležité vytvoriť také rastlinné spoločenstvá, v ktorých sú zastúpené všetky vertikálne odrody, ktoré sa nachádzajú v lese. Vzájomne sa dopĺňajú vo svojich funkciách a zároveň esteticky harmonizujú. Ide o vysoké stromy, ktoré vypĺňajú kry a v spodných častiach sa nachádzajú prasličky a machy. Toto spojenie umožňuje priebeh prirodzených prírodných procesov.

Ekologická záhrada nie je len pre oko ale aj pre úžitok, zahŕňa oba druhy rastlín. Medzi okrasnými rastlinami majú prednosť trvalky a miestne druhy rastlín, úžitkové rastliny sú pestované skoro bez zásahu človeka s prispením organických hnojív.

Plánovanie eko-záhrady
- v prvom rade sa berie do úvahy náročnosť rastlín na pestovanie, podľa toho sa rastliny vysádzajú
- záhradu si potom rozdelíte do zón podľa jej účelnosti
- zóna 0 a 1 je najbližšie pri dome, často ju tvoria balkóny, lodžie, terasy a zimné záhrady (prevládajú bylinky a trvalky v nádobách)
- zóna 2 je vhodná pre menšie a stredne veľké ovocné stromy, ktoré sa nechajú samovoľne rásť, trvalky, nenáročnú zeleninu (cukety, fazuľa, zemiaky...), vhodné miesto pre založenie malej vodnej plochy, napríklad prírodného jazierka
- zóna 3 je ideálnym miestom pre vzrastlejšie stromy s vysokým kmeňom a kríky, ktoré nám dávajú úrodu (čerešňa, jabloň, orech, gaštan )
- zóna 4 je vhodná ako lúka pre divoko rastúce rastliny a byliny
- zóna 5 je situovaná najďalej od domu, najmenej sa zasahuje do jej úpravy, uprednostňujú sa lokálne rastliny, ktoré nadväzujú na okolitú prírodu

Trvalky...
... sú najvďačnejšou rastlinou, z veľkej časti sa podieľajú na bez údržbovej záhrade a sú nenáročné na pestovanie
... sú veľmi estetické, vytvárajú rôzne zoskupenia a vytláčajú burinu
...v letnom období prispievajú k prirodzenej vodnej rovnováhe v pôde, v eko-záhradách sa tak reguluje vlhkosť aj mulčovaním
... v zimnom období dodávajú "prázdnej záhrade" rastlinnú hmotu, podobne majú vplyv na zníženie erózie v pôde

Živý plot a tráva...
... živý plot sa využíva k prechodu alebo ohraničeniu pozemku
... koncepcia sa zakladá na rôznofarebnosti a druhovej rozmanitosti kríkových kultúr s dôrazom na kvitnutie v každom ročnom
... trávnik je súčasťou záhrady, ale nejde o "anglický trávnik", ale skôr o lúku, ktorá sa kosí 2 alebo 3 krát do roka

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.