Vytlačiť túto stránku

Cestovanie v čase? Na Golden Age Festivale zaručené!

Už 23. a 24. septembra sa Bratislava pomyselne presunie v čase do 20-tych až 40-tych rokov minulého storočia, do kolísky jazzu New Orleansu či legendárneho Cotton Clubu v Harleme v New Yorku. V bratislavskom V-klube uskutoční festival autentického tradičného jazzu a swingu.

GOLDEN AGE FESTIVAL je jediný medzinárodný festival na Slovensku, ktorý sa zameriava na autentickú, štýlovú interpretáciu hudby z počiatkov vzniku jazzu - jeho zlatej éry - a zoskupenia, ktoré organizátori na festival pozývajú, sú vyberané s veľkými nárokmi na autenticitu.

Riaditeľ festivalu, klavírny virtuóz s medzinárodným renomé, Ladislav Fančovič, o štvrtom ročníku festivalu povedal: „Štvrtý ročník sme sa rozhodli poňať ako ohliadnutie sa za jazykovou rôznorodosťou v Bratislave v období prvej polovice minulého storočia. Vtedy sa v Bratislave rozprávalo štyrmi jazykmi: slovenčinou, češtinou, maďarčinou a nemčinou. Preto sme sa na rozhodli poslucháčom ponúknuť, okrem tradičných dobových šlágrov z kolísky jazzu, Ameriky, aj kompletné „prešporské jazykové menu“. Každý band zahrá okrem amerických hot jazzových či swingových skladieb aj svoje národné šlágre rokov 1920-1949.“

Tohtoročný festival je po prvý krát dvojdňový - 23. a 24. septembra 2017 a každý večer odznejú dva koncerty.

Miesto konania: V-klub, Nám. SNP 12, Bratislava.

Začiatok koncertov: o 19:00 hod. Po každom koncerte nasleduje už tradičná a veľmi obľúbená jam-session všetkých účinkujúcich.

23.9.2017

PETRA ERNYEI & HER SWINGFONIX (CZ)

BOHÉM RAGTIME JAZZ BAND (HU)

24.9.2017

FATS JAZZ BAND (SK)

BLUE WONDER JAZZBAND (DE)

FACE BOOK: https://www.facebook.com/events/277220836010499/

PREDSTAVENIE ÚČINKUJÚCICH:

PETRA ERNYEI & HER SWINGFONIX (CZ) – charizmatická speváčka Petra Ernyei sa tomuto žánru venuje už 20 rokov. Bola členkou legendárneho Originálního Pražského Synkopického Orchestra, Pražského Swingového Orchestra a mnohých ďalších štýlových telies. V Bratislave sa predstaví so svojím kvintetom Swingfonix, ktorého bandleadrom je vynikajúci kontrabasista Petr Pospíšil. Petrin zamatový hlas, skvelé aranžmány a sólové výkony vynikajúcich hudobníkov sľubujú skutočné pohladenie po duši.

http://www.swingfonix.cz/

BOHÉM RAGTIME JAZZ BAND (HU) – jeden z najlepších hot-jazzových bandov v Maďarsku. Osem členný jazz band hrá na 20 hudobných nástrojov. Hovoria o sebe, že hrajú toľko žánrov, koľko majú nástrojov. BRJB účinkoval na najvýznamnejších festivaloch v Európe a Severnej Amerike vrátane Montreux, Pori, Sacramenta, Bredy, Ascony, Oslo, Drážďan, Bude, Rimini, Berlína and mnohých ďalších. Ich repertoár z obdobia rokov 1910 až 1930 je popretkávaný humorom a dokonca pri hraní občas aj tancujú. Pripravte sa na skutočnú hot jazzovú smršť. http://www.bohemragtime.com/ 

BLUE WONDER JAZZBAND (DE) – nestori starého jazzu v Nemecku, ktorí sa tomuto žánru venujú už 40 rokov. V  interpretácii sedem členného bandu budete počuť ich vlastné aranžmány skladieb z repertoáru Jelly Roll Mortona, Bixa Beiderbecka, Louisa Armstronga či Duke Ellingtona. Majú za sebou nespočetné množstvo koncertov po celej Európe a Ázii a vydali viac než 10 CD. Ich aranžmány obsahujú skvelé vokálne triá a dlhodobo stabilná zostava hudobníkov zaručuje naozaj nevšedný a kvalitný hudobný zážitok.

www.blue-wonder-jazzband.de/

FATS JAZZ BAND (SK) – medzinárodne uznávaný deväťčlenný orchester oživuje tradíciu hot-jazzu a swingu 20-tych až 40-tych rokov minulého storočia. Založil ho klavírny virtuóz Ladislav Fančovič a jeho členovia hrajú na originálne historické hudobné nástroje. Preto máte v ich podaní možnosť počuť skladby jazzových legiend presne tak, ako ich nahrali na šelakové platne. Fats Waller, Louis Armstrong, Teddy Wilson, Lester Young, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Tommy Dorsey či Benny Goodman, to všetko sú mená, ktoré sa opäť pomyselne ocitnú na pódiu. V repertoári tohto telesa však nájdete aj slovenské skladby – foxtroty a tangá, ktoré preslávil doyen slovenskej populárnej hudby, František Krištof Veselý či Viera Racková. Fats Jazz Band účinkoval na popredných festivaloch v Nemecku, Taliansku, Francúzsku, Chorvátsku, Maďarsku, Rakúsku, Čechách a na Slovensku.  www.fatsjazzband.com

 
   

História festivalu:

2014:

Michael Arenella & His Dreamland Orchestra (USA)

Saxophone Syncopators (CZ/SK)

Fats Jazz Band (SK)

2015

Boba Jazz Band (PL)

Paper Moon Trio (SK)

Fats Jazz Band (SK)

2016

Hot Jazz Band (HU)

LAM Trio  (CZ)

Fats Jazz Band (SK)