Vytlačiť túto stránku

Najväčšia výstava o ľudskom tele Body The Exhibition otvorila svoje brány

Napísal TS 13. august 2017

Výstava, ktorá zmení váš život. Aj tak by sa dala popísať unikátna expozícia výstavy Body The Exhibition, ktorá bola otvorená vo štvrtok 10. augusta v Incheba Expo Bratislava v Hale B2.

Táto nová výstava prišla na Slovensko v najväčšej možnej veľkosti a návštevníci sa tak môžu tešiť na viac než dvadsať celotelových exponátov a k tomu stovky detailných exponátov jednotlivých orgánov alebo častí tela.

„Nikde inde neodhalíte tajomstvo fungovania ľudského tela tak detailne, ako na výstave Body The Exhibition, neexistuje nič presnejšie,“ povedal k výstave majiteľ spoločnosti JVS Group Viliam Ďuriš. Celkom v desiatich galériách rozkladajúcich sa na 2000m2 bratislavskej Incheba Expo, budú návštevníkom odkryté všetky funkcie jednotlivých častí tela, ako sú pohybový aparát, nervový systém, kompletný vývoj ľudského plodu, ale aj zaujímavé exponáty porovnávajúce zdravé a choré orgány ľudského tela. „Na Slovensko prišla výstava Body The Exhibition v novej a najväčšej podobe, akú sme tu doposiaľ mali,“ dodáva Ďuriš.

Všetky exponáty na výstave pochádzajú zo skutočných ľudských tiel, ktoré prešli špeciálnou metódou zvanou plastinácia, ktorá uchováva tkanivá v pôvodnom stave. Ľudské telá pochádzajú od dobrovoľných darcov. Výstavu bolo možné naposledy vidieť v Prahe, tam doputovala z USA a pochádza z produkcie spoločnosti Imagine Exhibitions z USA.

„Výstavu som túžila vidieť už niekoľko rokov a veľmi sa mi páčila. Veľa pracujem so spirituálnymi vecami a meditujem, vnímam teda spojenie duše a tela do tých najmenších detailov. A teraz som mala možnosť to nielen cítiť, ale aj na vlastné oči vidieť ako to všetko vo vnútri funguje. Je to naozaj skvelá skúsenosť,“ hovorí herečka Silvia Šuvadová po slávnostnom otvorení výstavy.

Okrem jedinečných exponátov s podrobnými popismi  sú v jednotlivých galériách výstavy nainštalované veľké LCD obrazovky s animáciami popisujúcimi funkcie jednotlivých orgánov. Najväčším prínosom výstavy sú však medici, ktorí odpovedajú na otázky návštevníkov a pútavou formou všetko popisujú na prítomných exponátoch.

„Som veľmi rád, že táto výstava prišla po 5 rokoch opäť na Slovensko. Myslím si, že by túto výstavu mali vidieť všetci ľudia - mali by poznať, z čoho sa skladáme. Dnes som tu so svojím synom, medikom, ktorý aj keď všetko pozná z kníh, pristavuje sa pri každom exponáte v priemere 3x dlhšie ako všetci ostatní, pretože ho to veľmi zaujíma. Je to naozaj jedinečná skúsenosť,“ komentuje výstavu herec Peter Sklár.

Expozícia je doplnená o Slovenskú stopu vo svetovej medicíne, ktorá sa zameriava na úspechy tuzemských lekárov a vedcov. V závere výstavy si návštevníci na špeciálnych trenažéroch precvičia pod vedením medikov základy prvej pomoci,  masáž srdca, umelé dýchanie a nález rakovinových nádorov v ženských prsníkoch.

Príloha - Fakty o výstave:

Adresa: Incheba Expo Bratislava

Výstava otvorená: 10. 8.

Predpokladaný koniec výstavy: 31. 12. 2017

Otváracia doba: každý deň od 9 do 20 hod

Rozloha: 2000m2

Počet galérií: 10

Počet exponátov: 21 celotelových exponátov a exponáty jednotlivých orgánov

Vstupenky: Predpredaj vstupeniek je v sieti Ticketportal.sk . Návštevníci si tu kúpia vstupenky na presný dátum a čas, podobne ako sa kupujú lístky do kina. Akú dobu strávia na výstave je už na nich, v priemere trvá prehliadka výstavy približne dve hodiny.

Vstupenky je tiež možné zakúpiť v pokladni priamo na mieste výstavy. Cena je rovnaká ako v predpredaji. Cena vstupenky: od 14 Eur

Stručný popis jednotlivých galérií

Galéria  1 - História

História medicíny a Slovenská stopa vo svetovej medicíne

Galéria 2 - Dych

Dýchanie – pľúca fajčiara, dýchacie ústrojenstvo

Galéria 3 – Lov a zber

Trávenie – tráviaci trakt do všetkých detailov

Galéria 4 - Srdce

Srdce a obehová sústava – jedinečný exponát Red Men

Galéria 5 - Pohyb

Svalstvo – telo v pohybe, jednotlivé svalové skupiny, svaly končatín

Galéria 6 - Mozog

Mozog a nervová sústava – exponát celej nervovej sústavy

Galéria 7 - Kostra

Kosti a kĺbové spojenia – jednotlivé kĺby a celé kostry

Galéria 8 – Prenatálny vývoj

Prenatálny vývoj – vývoj plodu od prvých dní, vrátane vývojových porúch

Galéria 9 - Láska

Pohlavná a močová sústava, ženské telo, mužské telo

Galéria 10 – Moderná medicína

Diagnostické zobrazovacie metódy, náhrady kĺbov

Interaktívna zóna

Resuscitácia – masáž srdca, nález rakovinovej hrčky v prsníku - trenažér