Vytlačiť túto stránku

Netradičné veľkonočné recepty

Napísal femme 19. marec 2015

Veľká noc je časom, kedy sa všetci po dlhom pôste opäť zabávajú a oslavujú jeden z najtradičnejších sviatkov roka. Prestretý stôl je plný rôznych dobrôt, ktoré si môžete pripraviť aj vy.


Okrem klasickej údenej šunky, koláčov a zemiakového šalátu však svoj stôl môžete obohatiť aj dalšími pochúťkami, vďaka ktorým dostanente od všetkých šibačov zaručenú pochvalu a radi sa k vám vrátia aj budúci rok. Okrem tradičného zemiakového šalátu však môžete pripraviť aj chutné nátieky na chlieb, ktorých príprava je  veľmi rýchla a zvládne ju takmer každý. Môžete sa rozhodnúť pre niekoľko nátierkových receptov od Hellmann’s ako sú napríklad syrová nátierka s reďkovkami, šunkovo-karfiolová, nivová s hruškami a orechmi a matjesová nátierka.  Nech sa už rozhodnete pre ktorúkoľvek, pochvala vás určite neminie.
 

Syrová nátierka s reďkovkami- vegetariánska
(4 porcie)

P O T R E B U J E T E : 200 g reďkoviek, 200 g tvrdého syra, 2 strúčiky cesnaku, 2-3 lyžice majonézy Hellmann’s majolenka Starej mamy, soľ

P O S T U P: Syr nastrúhame nahrubo a reďkovky nasekáme na rezančeky. Zmiešame s prelisovaným cesnakom, majonézou a ochutíme soľou.


Šunkovo-karfiolová nátierka

(4 porcie) 

P O T R E B U J E T E: 200 g šunky, 200 g uvareného karfiolu, 1 malá červená cibuľa, 3 lyžice majonézy Hellmann’s majolenka Starej mamy, 2 lyžice nakladaného zeleného korenia, soľ

P O S T U P: Šunku a karfiol rozmixujeme najemno. Zmiešame s korením, nasekanou cibuľkou, majonézou a dochutíme soľou.


Nevšedná veľkonočná tlačenka

Náročnosť: 1 bábovka, doba prípravy: asi 30 minút

P O T R E B U J E T E : 1 balíček Surimi tyčiniek, 3 mrkvy, 1 balíček Želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr.Oetker, 4 PL vody, 300 ml majonézy, 100 ml smotany na šľahanie, 1 zarovnaná KL soli, štipka korenia, šťava z 1/2 citróna, 180 g sterilizovaného hrášku (bez nálevu)
Ešte potrebujeme: formu na srnčí chrbát (30 x 11 cm), potravinársku fóliu

P O S T U P:
1. Surimi tyčinky necháme pri izbovej teplote rozmraziť. Na prípravu aspiku uvaríme mrkvu do polomäkka a nakrájame na tenké hranolčeky.
2. Želatínu necháme vo vode napučať podľa návodu na obale. V mise zmiešame metličkou majonézu so smotanou. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. V kastróliku zahrievame želatínu až do úplného rozpustenia (nevaríme!) a metličkou ihneď vmiešame do majonézovej zmesi.
3. Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou a do formy nalejeme ⅓ želatínovej zmesi. Do formy pozdĺžne naukladáme polovicu surimi tyčiniek, ktoré prekladáme mrkvou a hráškom. Zalejeme ďalšou ⅓ zmesi a opäť naukladáme tyčinky, mrkvu a hrášok. Zalejeme zvyškom zmesi a odložíme najmenej na 3 hodiny do chladničky.
4. Tlačenku vyklopíme z formy, stiahneme fóliu a nakrájame na plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame s pečivom alebo chlebom.

TIP: Pred naliatím želatínovej zmesi môžeme do formy vyloženej potravinárskou fóliou naukladať natvrdo uvarené vajíčka nakrájané na plátky. 


Jarná šumienková torta

Náročnosť: 2 bábovky, doba prípravy: asi 40 minút, doba pečenia: asi 25 minút, 16 porcií

P O S T U P:
Na cesto: 2 bielky,100 g cukru, 2 žĺtky, 50 ml oleja, 50 ml vlažnej vody, 100 g polohrubej múky, 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
Na náplň: 250 g polotučného tvarohu, 30 g práškového cukru, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker, 200 g kyslej smotany, 3 ks kivi
Na ozdobenie: 1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker, 400 ml vody, 100 g cukru, 1 balíček Šumienky s príchuťou tropik Dr.Oetker, 200 ml smotany na šľahanie, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
Ešte potrebujeme: tortovú formu (Ø 26 cm), elektrický ručný šľahač, cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou

P O S T U P:
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky s cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Postupne na najnižšom stupni zašľaháme žĺtky, olej, vodu a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Ešte potrebujeme: elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 25 minút

2. Korpus vo forme necháme vychladnúť.
3. Na prípravu náplne v mise metličkou vymiešame tvaroh s cukrom, Smeta-fixom a smotanou dohladka. Nanesieme na korpus a odložíme do chladničky.
4. Na ozdobenie pripravíme vo väčšom kastróliku Zlatý klas podľa návodu na obale, ale s 400 ml vody a 100 g cukru. Odstavíme a ihneď opatrne vmiešame šumienku. Hrniec so želé vložíme do vodného kúpeľa a za občasného miešania necháme vychladnúť.
5. Ovocie nakrájame na plátky a rozložíme na náplň. Zalejeme vlažným želé a odložíme asi na 1 hodinu do chladničky tuhnúť.
6. Smotanu vyšľaháme so Smeta-fixom na najvyššom stupni dotuha. Šľahačkou naplníme cukrárske vrecko a tortu ozdobíme.

TIP: Pri príprave želé môžeme použiť akúkoľvek inú príchuť Šumienky Dr.Oetker.

 

Domáci mandľový likér


Doba prípravy: asi 25 minút, vystačí na: 3 fľaše a 500 ml

P O T R E B U J E T E: 1 balíček Pudingu Originál s mandľovou príchuťou Dr.Oetker, 700 ml polotučného mlieka, 30 g cukru, 2 plechovky Salka karamel, 250 ml rumu, 1 KL Arómy mandľovej Dr.Oetker
Ešte potrebujeme: elektrický ručný šľahač

P O S T U P:
1. Na prípravu likéru uvaríme puding podľa návodu na obale, ale so 700 ml mlieka a 30 g cukru. Redší puding necháme za občasného miešania vychladnúť.
2. Do vychladnutého pudingu pridáme karamelové salko a elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni vyšľaháme dohladka. Prilejeme rum a arómu a na najnižšom stupni šľaháme asi 1 minútu.
3. Hotový likér prelejeme do sklených fliaš a uchovávame v chladničke.

TIP: Likér je výborný do kávy alebo na poliatie zmrzlinových pohárov.

Dobrú chuť!