Veľkonočné pečenie

Počas veľkonočných sviatkov sa naše stoly prehýbajú pod dobrotami, femme vám pripravila niekoľko sladkých receptov.

Limetková pena (4 porcie)
Potrebujete: 5 plátkov želatiny, 1 celé vajíčko a 1 žĺtko, 6 PL cukru, Kôra z jednej limetky, 250 g tvarohu, 200 ml šľahačky, 200 g malín, 2 PL práškového cukru, limetkovú dreň so šťavou.

Postup: želatinu namočíte, vajíčka zmiešate s cukrom a vyšľaháte vo vodnom kúpely nad parou. želatinu zmiešajte s krémom, aby sa spojila do studena.  
Tvaroh s dužinou z limetky a kôrou premiešajte a opatrne vmiešajte do vajíčkového krému, potom vyšľahajte na tuho šľahačku a vmiešajte do pripraveného tvarohového krému.  
Krém rozdeľte do  vychladnutých formičiek a nechajte v chladničke 2 – 3 hodiny. Medzitým si pripravte malinové pyré z malín, citrónovej šťavy a cukru. Pár malín si nechajte na okrasu. Limetkovú penu vyklopíte  a        sna tanier s malinovým pyré. 


Rebarborový koláč 
Potrebujete: 200 ml polohrubej múky, 125 g masla alebo margarínu, 75 g hnedého cukru, 1 vajce, 1 ČL citrónovej kôry, štipka soli

Plnka: 200 g Ricotty, 250 ml zlatý klas, 2 žĺtky, 2 ČL citrónovej kôry, 2 PL škrobu, 3 PL práškového cukru, 200 g rebarbory

Postup: Všetky ingrediencie na cesto spracujte a zabaľte do fólie a nechajte v chlade cca. 30 minút. Rozohrejte rúru na 200 °C (teplovzdušná 180°C). Oddýchnuté cesto vyvaľkajte , vymastite koláčovú formu s vlnovkou (26 cm), s cestom vyplňte formu do výšky cca. 3 cm, potom ho vydličkou prepichnite  a pečte v rúre 10 minút. 
Plnku si pripravíte vyšľahaním všetkých ingrediencií, škrob a cukor vsypte nakoniec a zľahka premiešajte. Rebarboru obielite, nakrájate na malé kúsky a opatrne vmiešate do plnky.  Na vychladnuté cesto vo forme nalejete krém a dáte piecť na 35 minút.  Po upečení posypete cukrom a podávate so šľahačkou.

Mrkvová torta s marcipánom
Potrebujete: 300 g mrkvy, 200 g práškového cukru, kôra z jedného citrónu, 5 vajec, 200 g polohrubej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 100 g mletých lieskových orieškov, 125 g margarínu, 60 g mandlí, 100 g marhuľového džemu, marcipánová hmota na vytvorenie zajačikov.

Postup: Rúru rozohrejte na 180°C (160°C teplovzdušná). Očistite mrkvu a nastrúhajte nadrobno, pridajte 100 g práškového cukru, citrónovú kôru a všetko to zamiešajte v miske.  Potom v druhej miske oddeľte bielka od žĺtkov a vyšľahajte tuhý sneh s cukrom. 
Múku, orechy, žĺtka a margarín dobre vyšľahajte a potom vmiešajte zmes z mrkvy. Nakoniec zľahka vmiešajte sneh. Vymastite klasickú formu na pečenie, vysypte ju mandľami a vlejte pripravené cesto.  Cesto pečte v rúre cca.50 minút. a potom ho nechajte vychladnúť.
Nakoniec vychladnutú tortu natrite mierne rozpusteným džemom a ozdobte zajačikmi, ktoré si vytvarujete z marcipánu.  Podávajte so šľahačkou.
 
Dobrú chuť! 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.