Sviatočné pečenie

Inšpirujte sa pri príprave veľkonočných sladkostí klasickými receptami - urobte veľkonočného barančeka alebo veľkonočný bochník.

>> Móda >> Aktuálne >> Sviatočné pečenie

Veľkonočný baranček (z piškótového cesta)
P o t r e b u j e t e : 250g cukru, 5 žĺtkov, 2 celé vajcia, nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu z 1/2 citróna, vanilkový struk (alebo esenciu), 300g polohrubej múky, 1 horkú mandľu, sneh z 5 bielkov, maslo a strúhanku na vymazanie formy, hrozienka; na polevu potrebujete 1 bielok, 100g práškového cukru a 1 lyžicu citrónovej šťavy.
P o s t u p :
1. Cukor, žĺtky, vajcia, vanilku a postrúhanú citrónovú kôru vyšľahajte; pridajte jemne nastrúhanú horkú mandľu, citrónovú šťavu a tuhý sneh z bielkov.
2. Do vzniknutej zmesi pridajte múku a dobre premiešajte.
3. Vymastite formu maslom, posypte strúhankou a rozotrite do nej cesto.
4. Rúru predhrejte na 200 stupňov Celzia a nechajte cesto upiecť do ružova.
5. Po vychladnutí a vyklopení z formy baránka pocukrujte a ozdobte hrozienkami.
6. Zmiešajte suroviny určené na polevu tak, aby vytvorili hustú kompaktnú zmes a natrite ňou barančeka; nechajte stuhnúť.

Veľkonočný bochník
P o t r e b u j e t e : 250g hladkej a 250g polohrubej múky, 150g masla, 100g cukru, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru, vanilkový struk (alebo trochu strúhaného muškátového orieška), 25g kvasníc, 250 ml mlieka, 4 žĺtky, 4 lyžice sladkej smotany, 80g hrozienok, 50g mandlí, 1 vajce a 10g mandlí na posypanie.
P o s t u p :
1. Z trochu múky, kvasníc a štipky cukru vytvorte kvások.
2. Do pripravenej múky pridajte nasekané maslo, cukor, soľ, citrónovú kôru, vanilku a vymiešajte. K zmesi pridajte kvások.
3. Zmiešajte žĺtky s vlažnou smotanou, pridajte ich do cesta a cesto spracujte. Potom cesto poprekladajte ako vianočku. Pridajte hrozienka a sekané mandle. Cesto nechajte cca 45 minút kysnúť.
4. Z vykysnutého cesta vytvarujte veľkonočný bochník (veniec), položte ho na vymastený papier plechu a nechajte kysnúť ďalších 45 minút. Nakoniec ho na hornej strane zľahka narežte.
5. Povrch bochníka natrite dvakrát rozšľahaným vajíčkom, posypte strúhanými mandľami a dajte na hodinu piecť - vložte ho do rúry predhriatej na 220 stupňov Celzia, pri zhnednutí teplotu znížte a bochník prikryte papierom na pečenie, ďalej pečte pri teplote cca 170 stupňov Celzia.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.