Jarné tipy

Veľká noc je symbolom jari a k jarnému prebúdzaniu patrí aj poriadna dávka veselých sviežich farieb, ktoré nám dodajú energiu do boja s jarnou únavou.

>> Móda >> Aktuálne >> Jarné tipy

Náš byt by mali rozžiariť minimálne kvetiny a farebné textílie a naštartovať nás "nového" roku. Veď až jarou všetko naozaj začína.

Odhoďme bielu na čas stranou (veď sme si jej v zimných mesiacoch užili dosť) a pustime sa do farebných dobrodružstiev. Jedným z dôvodov prečo máme tak radi jar sú nádherné farby, ktorými nás zahŕňa – žltá, oranžová, červená, ružová, fialková, modrá a zelená. Kvetinové kompozície namiešané z takýchto odtieňov vnesú do interiéru svieži závan jari a navodia veselú náladu. Medzi najobľúbenejšie jarné kvety patria tulipány, narcisy, ale aj nenápadné snežienky a fialky, ako aj frézie a kosatce.
Rovnako aj omamná vôňa hyacintov a ich krehká krása neodmysliteľne patria k tomuto obdobiu. Jarné kvety najlepšie vyniknú v sklenených alebo farebných keramických vázach jednoduchých tvarov.
Kvety jari sa výborne hodia aj pre pestré aranžmá do kvetináčov. Aby nádhera z kvetov bola naozaj bohatá vysadíme ich dostatočne husto. Pravidelne ich zalievame a každý týždeň pridáme do zálievky trochu hnojiva.
Prútené košíky, nádoby zo zinku a keramické nádoby vo svetlých farbách sa hodia pre minizáhradky balkónov, terás a ku vchodom domov. Každá nádoba musí mať otvor pre odtok vody a drenáž z tzv. keramzitu, aby sa v kvetináči nezadržovala voda.
Minizáhradka na plochej keramickej miske zase poteší všetkých ,ktorí sa z mestského bytu do prírody len tak nedostanú – do navlhčeného machu naaranžujeme snežienky, fialky, skupinku rozkošných húsatok a k tomu ešte vyfúknuté vajíčka. Všetko korunuje zručne upletený veniec z vŕbového prútia.
Kolobeh života nám pripomenie aj brečtanový veniec ozdobený typickými jarnými symbolmi – kvietkami, veľkonočným zajačikom a vajíčkami.
Zaujímavú kyticu vytvoríme z pestrofarebných živých a látkových kvetov, vyfúknutých vajíčok obalených jutou a pestrých papierových kornútkov, ktoré skrývajú sladké prekvapenie. Kompozíciu doplníme stočeným farebným lykom a celú vázu zabalíme do látky s kvetinovým vzorom.
Vajíčka s vôňou levandule a ruže sú tiež veľmi efektné. Vajíčka potrieme lepidlom a hneď ich obalíme v drobných sušených kvetoch (dostaneme kúpiť v špecializovaných obchodoch). Nakoniec vyberieme farebne zladenú stuhu a uviažeme okolo vajíčka mašľu. Pekne sa budú vynímať v keramických miskách alebo ich môžeme zavesiť na kvitnúce vetvičky.

Ak siahneme po farbách , ktoré sú symbolmi jari, môžeme aj pomocou bytových textílií dostať do bytu jarnú náladu. Niekedy stačí vymaľovať takouto farbou jednu stenu, alebo jej časť, kúpiť novú látku a ušiť poťahy na vankúše, kúpiť nové závesy, obrusy, posteľnú bielizeň – dokáže to divy a je to relatívne cenovo dostupné.

Kto ale chce investovať len minimum peňazí stačí ak si kúpi aspoň pestrofarebné papierové obrúsky. A koho jar naopak značne inšpiruje môže si kúpiť jarne ladené hrnčeky, taniere alebo dokonca celý servis. A na ňom potom môže podávať dobroty, pri príprave ktorých ich môže inšpirovať aj femme.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.