Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom a začína vždy 40 denným pôstom. Po odriekaní mäsových výrobkov, si ľudia po skončení pôstu dopriali mnoho labužníckych jedál z mäsa.
Dioklecián bol jeden z rímskych cisárov, ktorý vieru v Ježiša Krista spočiatku toleroval. Aký paradox, keď ich neskôr masovo likvidoval v aréne.
Predpoveď počasia na Veľkonočný pondelok naznačuje skôr vianočné sviatky, ale na sviatočnom stole môžeme navodiť jarnú atmosféru pomocou našich receptov.
Veľká noc je časom, kedy sa všetci po dlhom pôste opäť zabávajú a oslavujú jeden z najtradičnejších sviatkov roka. Prestretý stôl je plný rôznych dobrôt, ktoré si môžete pripraviť aj vy.
Veľkonočné pohostenie nemusí byť len o údenom mäsa, zemiakovom šaláte a vajíčkach... Kúpačov môžete pohostiť aj netradičnými pomazánkami.
Vychutnajte si sviatočné chvíle strávené s rodinou či priateľmi. K príjemným stretnutiam patrí na sviatočne prestretý stôl aj chutné jedlo.
Oslávte Veľkú noc podľa svojej nálady a chuti. Ten „svoj“ symbol si môžete vybrať aj z nasledujúcich receptov. Z hľadiska symboliky významnú úlohu zohráva veľkonočné pečivo.
Blížia sa Veľkonočné sviatky. Mnohí z nás ich už neoslavujú, muži nechodia šibať, devy sa nenechávajú polievať a šibať.
Kvetná nedeľa sa nazýva aj Nedeľou Palmových ratolestí, pretože je to pripomienka  na Krista, ktorý slávnostne vstupoval do Jeruzalema.
Darom za šibačku bolo vajíčko. Keď bolo ručne maľované predstavovalo aj symbol lásky. Práve vajíčka, ktoré dievčatá vlastnoručne zdobili mali pre mládencov cenu.
Po fašiangoch, období ktoré je charakteristické konzumáciou kalorickej stravy, zabíjačiek, svadieb, fašiangových sprievodov, zábav, plesov a bálov prichádza čas skromnosti, kajúcnosti a pôstu.
Dva tri týždne pred Veľkou nocou na nás z každej strany začnú útočiť kraslice v spoločnosti chronicky známej dvojice kuriatka so zajacom.
Počas veľkonočných sviatkov sa naše stoly prehýbajú pod dobrotami, femme vám pripravila niekoľko sladkých receptov.
Dnes chápeme sviatky Veľkej noci ako kresťanský sviatok, ale naši predkovia ho vítali ako príchod jari so svojimi zvykmi.
K Zelenému štvrtku patrí špenát, k Veľkému piatku pôst, k Bielej sobote údené mäso a k sviatočnej Veľkonočnej nedeli slávnostný obed...
Každý sviatok má svoje tradičné dezerty. Tie veľkonočné sú plné jari – farebné a veselé. Potešme teda svojich najmilších lahodnými a skvelými dobrotami:
Tradičným veľkonočným jedlom je údená šunka, klobásy, vajíčka a rôzne drobné pečivo, no malá inovácia nemôže byť na škodu...
Očakávate veľkonočných kúpačov a okrem tradičného pohostenia sa vám pre nich žiada pripraviť aj niečo celkom nezvyčajné? Máme pre vás tip...