Vytlačiť túto stránku

Láska sa s plátnom aj so šperkom

Napísal femme 25. apríl 2017

Mladá výtvarníčka, dizajnérka, ilustrátorka, portrétistka  a šperkárka, umeleckým menom Miaro Szaszu, rada experimentuje a jej silná emocionalita ju ženie dopredu k novým výzvam a zmenám. 

miaroszaszu 1200x800

Pekný šperk poteší každú ženu. A nemusia to byť len diamantmi posiate šperky... Ak je navyše vytvorený podľa vlastných predstáv v spolupráci so šperkárom, jeho osobná hodnota ešte narastie. Výtvarníčka - šperkárka Miaro Szaszu spája výtvarne umenie s originalitou šperku a prišla s ponukou vytvoriť šperk presne na mieru a predstavy klientky. Vyspovedali sme ju, aby prezradila,  čo ju inšpiruje pri jej tvorbe. 

femme: Ako ste sa dostali k tvorbe šperkov a z čoho vychádzate pri ich vytváraní?
Miaro Szaszu: Všetko sa začalo tým, že som si vytvorila prvé vlastné náušnice, ktoré spĺňali moje predstavy. Na druhý deň mi ich jedna pani pochválila a spýtala sa, kde som ich kúpila. Keď som jej prezradila, že som si ich sama vyrobila, poprosila ma, či jej vyrobím také iste. Od toho dňa sa to celé začalo. Pani sa stala mojou vernou klientkou a ja som v sebe objavila novu vášeň. Tvorba šperkov je pre mňa obrovským relaxom. A aj samotný fakt, že som začala robiť ženy šťastnejšími ma napĺňa veľkou radosťou. Je to rovnaký druh oddychu, aký zažívam pri maľbe obrazov. Všetko ma svoju vlastnú jedinečnú atmosféru.

femme: Z akých materiálov a akou technikou vaše kolekcie vyrábate, čím sú výnimočné?
Miaro Szaszu: Moje začiatky boli úplne klasické. Spájala som rôzne korálky a materiály. Neuspokojovalo ma to, pretože som nevedela zohnať presne také farebnosti materiálov, aké boli v mojich predstavách. Práve nespokojnosť a neustály nepokoj nás ženie k vytvoreniu niečoho originálneho. A vtedy prišiel ten geniálny nápad! Hovorím si, veď som maliarka, mám Vysokú školu výtvarných umení, tak prečo si nevytvorím vlastnú farebnosť, akú presne potrebujem, veď predsa viem maľovať. Tak som prišla na moju vlastnú, jedinečnú techniku ručne maľovaného šperku. Priznávam, mala som z toho obrovskú radosť. Dá sa povedať, že ženu zdobí originálna výtvarná maľba, abstraktný obraz. Potom sa rada pochváli, že má na sebe umelecké dielo.

femme: Vaše kolekcie ponúkajú náušnice s orientálnym nádychom, rôzne náhrdelníky, čelenky – tiare do vlasov. Neuvažovali ste aj o tvorbe brošničiek, prsteňov a manžetových gombíčkov pre pánov?
Miaro Szaszu: Mám niekoľko farebných variant a kolekcií, rôzne veľkosti náušníc, od najmenších, po stredne veľké rozmery až extrémne veľkosti. Rôzne ženy, rôzne potreby a priznám sa, že mi robí radosť, keď si každá žena vie medzi mojimi šperkami nájsť taký rozmer a tvar, ktorý vyhovuje jej vkusu. Robím aj brošne, prstene, ale to väčšinou len na objednávku klienta. Pre pánov som zatiaľ ešte netvorila, ale možno aj na to príde čas. Som otvorená rôznym možnostiam.

femme: Ktorý typ šperku vás najviac baví vytvárať?
Miaro Szaszu: To je zložitá odpoveď, lebo pravdou je, že úplne každý typ šperku ma baví tvoriť rovnako. Rovnako ako matka, ktorá miluje každé svoje dieťa rovnakým dielom. Je to vášeň, ktorú by som mohla prirovnať až k závislosti... Keď tvorím akýkoľvek šperk, som doslova doňho ponorená a žijem pre ten konkrétny moment. Je to pre mňa veľmi intímny dialóg s vesmírom, univerzom, Bohom. Všetkým ženám odporúčam aby tvorili, je to oslobodzujúci zážitok, ktorý nás zbavuje ťažkých myšlienok, stresu a dáva nám pocit šťastia. A je úplne jedno čo tvoríte, hlavne tvorte!

femme: Vaše šperky sú antialergické, môžete nám k tomu niečo bližšie povedať, čo si máme pod tým predstaviť ?
Miaro Szaszu: Dnes už je veľa žien, ktoré trpia alergiou, a na základe toho sa nemôžu ozdobiť peknými kúskami šperkov, ktoré sa im páčia. Preto som si vyhľadala najkvalitnejšiu chirurgickú oceľ z Nemecka, aby si každá žena mohla dopriať môj šperk. Mám veľmi krásny osobný príbeh o tom, ako som jednej pani doslova zmenila život, aspoň čo sa šperkov týka. Bola na mojej prezentácii a zapáčili sa jej moje šperky, ale smutne poznamenala, že ona už tridsať rokov nosí len zlato, lebo to je jediný kov, ktorý jej nerobí problémy. Navrhla som je vyskúšať náušnice z mojej kolekcie a sama uvidí... Na druhý deň, si prišla doplniť šperky z každej farby a na každú príležitosť. Odvtedy ju každý mesiac navštevujem na jej žiadosť, aby si doplnila svoju zbierku z mojich kolekcií.

femme: Meníte názov vašej značky s Mia Riia Szasz na Miaro Szaszu. Prečo?
Miaro Szaszu: Máte pravdu, prechádzam na jednotný názov značky Miaro Szaszu. Príde mi jednoduchšia a príjemnejšia na počutie. Je to zdĺhavá cesta, lebo všetko musí prejsť zmenou, aj škatuľky, na ktorých stále zostáva prvotný názov Mia Riia Szasz, aby si klienti zvykli a vedeli si to spojiť nové pomenovanie s pôvodným názvom.

femme: Na záver nám prezraďte, či aj vy nosíte šperky okrem tých vašich a kde môžeme vidieť vašu tvorbu ?
Miaro Szaszu: Samozrejme, nosím aj iné šperky. Nebránim sa ďalším krásnym kúskom, ktoré nie sú z mojej tvorby. Dokonca sú aj dni, kedy potrebujem byť veľmi striedmo ozdobená, vtedy zvolím jednoduchú zlatú retiazku. Všetko závisí od nálady a treba počúvať čo nám hovorí naše srdce, duša.
Na facebooku mám dve stránky, jedna vypovedá o mojej výtvarnej tvorbe o obrazoch a druhá, je zameraná na šperky. Zároveň cez tieto média je možnosť ma kontaktovať a šperky si aj kúpiť. A potom existuje ešte aj klasická internetová stránka www.miaro.sk . Mám ich aj v niekoľkých skalných prevádzkach. Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta moje výrobky nájdu v štýlovom obchode Imperia Design na Michalskej ulici, kde majú svoje dizajnové kúsky známi návrhári zo Slovenska.