Čaká vás svadba...?

Zabudnite na usporiadané kvetinové aranžmány, privítajte nové trendy. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi čo je „in“ vo svete svadieb.


Rozhodli sme sa na jeden deň premeniť sálu hotela Crowne Plaza Bratislava na svadobný raj a preskúmať, čo tento rok čaká zaľúbené páry. Trendom sú kovové prvky v kombinácii s pastelovými farbami. Kľúčom sú vhodne zladené všetky prvky do najmenších detailov. Zabudnite však na usporiadané kvetinové aranžmány, ale privítajte skôr voľnejšie kytice kvetov, vázy a romantické sviečky v rôznych veľkostiach a farbách.

 

Ak sa chystáte povedať si „áno“ tento rok, vaše prípravy už isto začali. Tu sú tohtoročné svadobné trendy, o ktorých isto bude snívať nejedna nevesta. Ktorý z nich bude ten pravý pre váš veľký deň?


Medený škandinávsky štýl

Trendom v interiérovom dizajne je medená farba v štýle škandinávskeho moderného minimalizmu. K tradičnej striebornej a zlatej sa túto sezónu pridali medené doplnky. Kombinujú sa s jemnými farbami - bielou, ružovou, striebornou aj šedou. To platí aj pre kvetinovú výzdobu na svadobných kyticiach, na stoloch, kde dominujú kvety ružové a biele. K medenému dizajnu môžete zvoliť do sklenených váz orchidey. Sú jednoduché, minimalistické v kombinácii s dobrou klasikou - bielymi ružami. Nedbajte na rovnakosť a súrodosť prvkov. V trende už totiž nie je klasická veľká kvetinová ikebana, ale kaskádovito vyskladané vázy a sviečky rôznych veľkostí. To spôsobí nepravidelnosť a hravosť na svadobnom stole. Zároveň si čoraz viac nevesty vyberajú prestreté dlhé stoly ako tie guľaté, ktoré doteraz prevládali. „Priestory je možné upraviť na rôzne spôsoby. Dôležité je vedieť ich prispôsobiť svadobným párom na mieru. Väčšinou už majú svoje predstavy a my im ich plníme. Pre nastávajúcich svadobčanov je rozhodujúca aj poloha hotela a kapacita sály. Najčastejšie sú u nás svadby, kedy je do 70 svadobných hostí aj keď naša kapacita je do 200 osôb. Tohtoročnou novinkou je romantický obrad na hotelovej terase. Tvorí ju vonkajšia bylinková záhradka, kde si budúci manželia môžu povedať „áno“ v súkromí medzi rozvoniavajúcimi bylinkami,“ doplnil Jozef Kráľ z hotela Crowne Plaza Bratislava.


„Vintage“ svadba

V prípade, že máte radi čipky a krajky, tak svadba v štýle „vintage“ je aj tento rok „in“. A to nielen na svadobných šatách, ale čipkované dekorácie sa decentne aranžujú aj na slávnostné stoly medzi sviečky a vázy s kvetmi. „Vo farbách dominuje staroružová nazývaná „Rose quartz“. Nie je výrazná, je jemná a pastelová. Muži väčšinou nechcú výraznú ružovú, takže táto jemnejšia je pre nich prijateľnejšia,“ hovorí Tatiana Stempelová z agentúry Wedday. K staroružovej vo vintage štýle patria šedá alebo strieborná, ktoré tak oživujú klasickú kombináciu ružová a biela. Strieborná s patinou je hlavne na inventári – sviečky a svietniky, ktoré svadobnému stolu dodajú atmosféru starých čias. Doplnené môžu byť tiež taniermi vo farbách šedej alebo matnej striebornej.


Moderným trendom je Serenity blue a strieborná

V tomto štýle tiež prevládajú kovové farby, výrazná strieborná štóla, ktorá odráža svetlá a rozžiari priestor. Kombinovaná je s bledomodrou farbou nazývanou „Serenity blue“ –ladenou s ružovou. V týchto farbách môžete zvoliť aj kvietky. Pod svietniky sa ukladajú zrkadlá, ktoré priestor rozjasnia a aj ho vyplnia. Aj v tomto štýle platia rôzne výšky váz a sviečok doplnené strieborným rámikom s číslom stola. „Platí, že ak si nevesta zvolí okrúhle stoly, tak tie je potrebné očíslovať a hosťom pripraviť zasadací poriadok, ktorý si pozrú pred alebo pri vstupe do sály. Moderným prvkom je aj svadobné menu uložené na každom tanieri a nápojový lístok na stole. Tie ladia so svadobnou pozvánkou. Dôraz je kladený aj na tie najmenšie detaily“, dodáva Tatiana Stempelová.

 
Zlatým klincom je bledoružová s kovovou zlatou

Poslednou kombináciu je bledoružová so zlatou. My sme si ju zvolili ako zlatý klinec na záver a ozdobili sme v tomto štýle hlavný svadobný stôl. Romantická ružová a oslnivá zlatá sa hodili na sviečky, vázičky rôznych veľkostí. Plnosť na stole vytváralo veľa malých drobných sviečok, váz a kvetov. Doplnené boli aj taniere – číre sklenené so zlatým rámom kombinované so staroružovými. 

 

 

Ako vybrať svadobné menu?

V minulosti boli súčasťou klasického menu šunková rolka, domáca slepačia polievka, vyprážané plnené morčacie prsia so šunkou a syrom s prílohou. „Pred desiatimi rokmi sa trend zmenil a prevládala požiadavka na veľmi modernú gastronómiu v duchu talianskej kuchyne. Predjedlo prosciutto alebo mozzarella, dezert tiramisu a podobne,“ hovorí Peter Dudáš šéfkuchár hotela Crowne Plaza Bratislava. „Súčasným trendom je, že polovica svadobných párov si praje klasicky servírované trojchodové menu a druhá polovica zas požaduje svadobnú hostinu formou bufetu. Pri servírovanom menu sa začína vracať stará dobrá klasika so šunkovou rolkou, ale aj trend talianskej kuchyne spred 10 rokov. U nás ako jediní používame pri príprave jedál vlastné bio bylinky z nasej záhradky od jari do jesene a okrem nich aj ochutené oleje alebo soli.“ Nebojte sa teda experimentovať aj s medzinárodnými kuchyňami z rôznych kútov sveta alebo si zvoliť tradičnú slovenskú kuchyňu s domácimi bryndzovými pirohmi.

Trendov na tento rok je dosť a nevesty si budú mať z čoho vyberať. Nechajte sa inšpirovať, ale držte sa svojho sna, nech je tá vaša svadba presne podľa vašich predstáv!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.