Vytlačiť túto stránku

Téma gotiky dá vašej svadbe nový temný rozmer. Trúfnete si?

Napísal Kristína Chudá 12. október 2021

Takmer každá z nás už od detských čias snívala o svojom svadobnom dni. Mal by byť veľkolepý. Veľa bielych ruží, bielych koní, bielych holubičiek, bielych stoličiek, bielych šiat či bielej torty. Moment! Nie je tej bielej akosi veľa? 

Chcete, aby bola vaša svadba netradičná s nádychom tajomna, gotiky a ľahkej mystiky? Ak si myslíte, že svadba nemôže byť temná no zároveň krásna, dokážeme vám opak. S goticky ladenou svadbou sa asi len tak ľahko nestretnete. Ak ste však odvážne, trochu extravagantné a máte rady mystiku, nie je pre vás nič lepšie ako gotika.

Gotická svadba je príjemným spôsobom, ako osláviť partnerstvo a vašu lásku, trochu originálnym štýlom. Namiesto osvojenia si typických bielych šiat a pastelových dekorácií môžu manželia vyjadriť svoje nekonvenčné osobnosti prostredníctvom elegantnej gotiky.

Pri plánovaní gotického obradu začnite tým, že si vyberiete tému, ktorá vám vyhovuje. Že akú tému? Deň mŕtvych či upírska dekadencia v New Orleans. Na výber máte mnoho tém. Potom ozdobte  priestor jemnými akcentmi ako sú starožitné svietniky, starožitné čaše či iné gotické doplnky. Okrem čiernej farby sa môžete hrať aj s farbami, ako sú krvavo červená, tmavo purpurová a nočná modrá. No celková atmosféra by mala skôr sprostredkovať temnú a ladnú romantiku, než by mala byť ako gýčovitá halloweenská party.

Pozvánka

Vaše pozvánky sú príležitosťou byť hravými a kreatívnymi pri udávaní tónu gotickej svadby. Hostia budú radi, ak otvoria čiernu obálku a nájdu pozvánku v tvare tarotu alebo rakvy. Hrajte sa so sušenými okvetnými lístkami a ak chcete pôsobiť starožitne, zvoľte kaligrafické písmo a obálku opečiatkujte horúcim červeným voskom.

Dekór a kvety

Rezervujte si priestor na svadbu, ktorý dýcha starovekosťou a tajomnom. Starožitná architektúra vytvára perfektné prostredie pre gotickú svadbu. Všímajte si detailov, ako sú prepracované krby, lustre, špicaté veže a morené drevo. Nezabudnite vziať do úvahy vonkajšie prostredie: Gotický obrad bude v tmavom lese alebo v jaskyni osvetlenej sviečkami vyzerať famózne.

we_got_1021

Kvety zohrávajú dôležitú úlohu pri vytváraní atmosféry. Vyplňte priestor čiernymi, fialovými a karmínovými ružami, ako aj tmavou zeleňou, ako sú papradie.

Jedlo a pitie

Na svojich svadobných hostí určite zapôsobíte čertovsky honosným prestieraním. Investujte do tmavých kašmírov alebo monogramovaných obrúskov. Stoly ozdobte elegantnými gotickými tkaninami a obrusmi, no vyhnite sa strašidelnej výzdobe z obchodu. Zamerajte sa radšej na prírodné prvky, ako sú nakrájané granátové jablká, vínové hrozno či poháre s červeným vínom.

Začnite tematickým kokteilom z absintu, hmly a suchého ľadu a podávajte v pohári lemovanom červenou alebo čiernou soľou. Večera môže mať krvavé pokrmy, napríklad predkrm z červenej borščovej polievky, po ktorom nasleduje steak na tanieri postriekaný omáčkou z červeného vína. V súlade s gotickou témou môžete podávať pútavé cestoviny, knedle alebo chlieb stmavený čiernym sezamovým a dreveným uhlím.

Svadobná torta

Na torte sa „vyšantite“. Objednajte si tortu s nápisom „Dokiaľ nás smrť nerozdelí“. Čierna torta s marcipánovými purpurovými ružami znie skvele. Čo poviete? 

Svadobné šaty

Pokiaľ ide o výber gotických svadobných šiat, čierne smútočné šaty kráľovnej Viktórie nikdy nevyjdú z módy. Rovnako podmanivé však môžu byť aj ostatné tmavé farby.

Vyskúšajte si šaty s honosnými starodávnymi akcentmi, akými sú napríklad vykostený korzet, volány na chrbte alebo dlhé vampírske visiace rukávy. Doplňte ich viktoriánskym náhrdelníkom a smútočnými šperkmi. Čo sa týka topánok, myslite na smrteľné ihličkové alebo kožené čižmy. Muži môžu vyniknúť v alternatívnom obleku inšpirovanom pirátskou, dandyskou a punkovou estetikou. Uvažujte o volánovej košeli, čiernej kabáte, veste či retiazkou alebo cylindri.

Make-up

Vintage gotická krása nikdy nevyjde z módy. Inšpirujte sa legendou pin-up Bettie Page a upírmi z 20. rokov minulého storočia, ako je Theda Bara. Pri líčení sa zamerajte na hlboké dymové oči s mačacími očnými linkami a vrstvami umelých rias. Zafarbite si pery krvavo červenou, tmavofialovou alebo dokonca čiernou farbou. Nezabudnite na manikúru a čierny matný lesk na vašich nechtoch.


https://www.brides.com/gothic-wedding-5083564

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2991114567829438&id=2047507628856808