Vytlačiť túto stránku

Svadobný deň ako z rozprávky, v horách alebo vo vinici

Napísal Martina Baumann 08. október 2021

Svadobné plánovanie dá občas poriadne zabrať. Ako prvé si treba vybrať miesto, ktoré dotvára celkový dojem z celého dňa. Poďte si s nami pozrieť tri zážitkové svadobné tipy. Dokonalá svadba v zámockom kaštieli, pod najvyšším štítom Slovenska či uprostred valtických viníc.

amazing_places101

Poznáte to... Deň D sa blíži a každá nevesta a ženích by ho chcel mať dokonalý do posledného detailu. Celkovú atmosféru však dotvára samotné miesto „činu“, ktoré je ako čerešnička na torte. A je to práve miesto, ktoré robí mnohým snúbencom často problém – ako sa dohodnúť na tom správnom a čarovnom, kde spečatiť vzájomnú lásku? Nájsť niečo originálne, ale navyše perfektne romantické, niečo, čo očarí na prvý pohľad. A bude sa páčiť obom.

Poďme sa spoločne s Amazing Places, českou platformou, ktorá vyhľadáva zaujímavé a netradičné miesta, pozrieť na tri svadobné tipy, každé iné a štýlové. Pôjdeme do rozprávky, do hôr a pozrieme sa do vinárstva. V jednom prípade dokonca pôjdeme aj za hranice, ale nemusíte sa báť, nebude to veľmi ďaleko.

Svadba ako z rozprávky?

Takmer každé malé dievčatko túži po svadbe ako z rozprávky, kde bude ona v hlavnej úlohe tou princeznou. Na Žitnom ostrove je jedno miesto – čarovný a romantický kaštieľ  Amade Château, kde si môžete splniť svoje nielen detské sny. Či už plánujete svadbu na kľúč, malý intímny obrad, alebo veľkú hostinu, je z čoho vyberať. A rovnako si tu môžete naplánovať aj originálnu rozlúčku so slobodou, po dohode vám pripravia fotoknihu, aby ste mali na čo spomínať.

Zámocké sídlo šľachtického rodu Amadé má niekoľko štýlových priestorov v interiéri. A  ak túžite po veľkolepej svadbe v krásnom prostredí anglického parku v krásne vyzdobenom stane, tak tiež ste na správnom mieste. Okrem toho vám pomôžu s tlačou menoviek na stôl, zasadacím poriadkom, vytlačia vám i svadobné menu. A čokoľvek, čo budete potrebovať, sa stačí opýtať personálu.

Okrem romantického prostredia kaštieľa, ale môžete mať svadbu v jednom z najstarších kostolov Žitného ostrova – hneď vedľa je totiž Kostol zasvätený svätému Jakubovi. Niektoré časti sa podľa kaštieľa datujú do čias samotných Arpádovcov. Kamene použité pri stavbe kostola pochádzajú z vyschnutého kanálu, ktorý bol vybudovaný práve pre tento účel a spojil mesto s Dunajom. Relikviár svätyne je vyrobený z tepaného železa a je jednou z najkrajších gotických relikvií. Jeho pranier-kamenný stĺp, je tiež pozoruhodný. Gotické maľby boli namaľované na holé steny.  

Spomínaný butikový hotel leží od hlavného mesta približne 50 km a je dokonalým útočiskom pre zaľúbené páry aj po svadobnej oslave. Môžete tu stráviť niekoľko dní a užiť si svoje medové týždne.

amazing_places102

Svadba pod najvyšším štítom Slovenska 

Čo si budeme zbytočne vysvetľovať, svadba je v skutku výnimočný deň a zaslúži si rovnako výnimočné miesto – napríklad v objatí prírody. A také môže byť pri Velickom plese pod majestátnym Gerlachovským štítom. Milovníci hôr, ale nielen oni – hostia tiež, určite budú nadšení. Na takejto svadobnej hostine ste pravdepodobne ešte neboli. 

Svadba s očarujúcim panoramatickým výhľadom a príjemnými priestormi Horského Hotela Sliezsky dom, ktorý je najvyššie položeným hotelom na Slovensku v nadmorskej výške 1 670 m n. m. s približnou kapacitou reštaurácie 75 osôb.

Svadobní hostia určite ocenia aj TOP kuchárov, a tak sú stávkou na istotu práve gurmánske zážitky – veď po dobre zvolenom mieste je dôležité aj vynikajúce jedlo. Na to sa spolu so zábavou spomína najčastejšie.  Ak si želáte mať na svoj veľký deň aj tradičné zvyky, tak potom sa určite viete dohodnúť na tom, aby vám v hoteli pomohli pri zabezpečení polnočného čepčenia alebo vám poradia a zabezpečia ľudový súbor , starejšieho či moderátora.

Jedinečné ubytovanie je ďalším zážitkom pre mladomanželov a, samozrejme, aj pre svadobných hostí. Luxusné wellness v Sliezskom dome ponúka vírivku, sauny, masáže a relaxačnú miestnosť, z ktorej budete mať Velické pleso, okolité štíty a vodopád ako na dlani. Pre tých akčných zas môže padnúť vhod aj nejaká spoločná turistika na záver, čo poviete? Tomu sa povie netradičné zakončenie svadobného víkendu...

Vysoké Tatry sú zárukou príjemného zážitku a pre novomanželov bude ich najkrajší deň v živote spojený s unikátnym miestom. Spod Gerlachu si odnesú krásne spomienky.

amazing_places103

Svadba vo valtickom vinárstve

Ďalší tip nebude zo Slovenska, ale to vôbec nevadí, pretože pôjdeme len na skok od hraníc – do českých Valtíc. Elegantná a moderná architektúra vinárstva je ako stvorená na prekrásny svadobný deň. Atmosféru dotvoria výhľady na okolitú krajinu a prenádherné vinohrady okolo.  Tento kraj sa môže naozaj pochváliť chutným a kvalitným vínom, ktoré vyhľadáva stále viac ľudí. S obľubou sem cestujú a stále sa vracajú  všetci milovníci vína.

Vinařství Obelisk je nadčasové miesto, moderné zároveň a jednoduché vo svojej prírodnej kráse. Keď sa poobzeráte okolo seba, tak vás nadchne čaro upravených viníc. A ako nevesta budete mať chvíľu pocit, že ste uprostred filmovej scény – pripravia vám tu skvostnú výzdobu. Zimomriavky budete mať vy a svadobní hostia z obradu pod holým nebom – presne takto určite vyzerajú aj filmové scény nejedného romantického filmu, ale s tým rozdielom, že dnes budete v hlavnej úlohe vy.

A keď svadba, tak musí byť aj kvalitné víno. Veď vo víne je pravda...sprevádza nás mnohými životnými udalosťami a  podstatu slastného moku krásne vystihol aj majiteľ vinárstva. „Víno je ako život. Krásne, vášnivé, zmyselné, ale niekedy aj trpké a neľútostné. Prevádza nás jeho úskaliami, je nemým svedkom všetkých dôležitých udalostí v ňom. Obsiahne všetky ľudské zmysly a túžby. Je poéziou pre chuťové bunky a balzamom pre dušu. Pre neopakovateľnú cestu života," hovorí aj samotný  majiteľ vinárstva František Fabičovic.

Rovnako premyslené do detailov je samotné ubytovanie, kde každá izba má svoju súkromnú vinotéku plnú domácich vín. Tomu sa povedia dokonale medové týždne, čo poviete?  A ak budete mať chuť, tak si môžete dohodnúť aj degustáciu, pri ktorej sa dozviete, ako sa také víno vyrába od prvej bobule až po prvý pohár.

amazing_palces104

Martina Baumann

Zdroj fotografií: Amazing Places

1 Komentár