Vytlačiť túto stránku

Spánkový režim novorodenca

Napísal femme 04. január 2017

Pre zdravý vývoj našich detí je dôležitý spánkový režim, ktorý ovplyvní raňajšie vstávanie a vo vyššom veku dokáže ochrániť potomkov napríklad pred nadváhou.

babo 1200x800

Včasné ukladanie dieťaťa k spánku prináša len pozitívne výsledky, ktoré potvrdila americká štúdia vypracovaná pre pediatrický časopis časopisu Jama Pediatrics, ako aj talianska asociácia pre výskum a výchovu v otázkach spánku Assirem.
Malé deti, ktoré majú dobrý rytmus spánku a bdenia sú viac chránené pred nebezpečenstvom nadváhy v roku života. To má zásadný vplyv pre vyšší vek, kedy obézni ľudia majú väčšiu pravdepodobnosť výskytu cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb. Počas spánku sa uvoľňujú hormóny, predovšetkým rastový. Ak dieťa spí málo, jeho vývoj sa spomaľuje na fyzickej i mentálnej úrovni. V priebehu spánku sa uvoľňuje aj hormón leptin, ktorý reguluje pocit sýtosti. Pri nižšej produkcii spomínaného hormónu, pociťujeme väčší hlad po prebudení. Nepokojný a nedostatočný spánok súvisí u detí aj s ťažkým stávaním, ďalej sa pridávajú ďalšie negatívne javy, ako sú problémy s dýchaním, chrápanie a spánkové apnoe.

Bábätko spí až 16 alebo 20 hodín počas celého dňa (24 hodín) a nerozoznáva deň a noc. Novorodenec sa budí približne každé 3 až 4 hodiny. Po mesiaci dieťatko začína viac plakať hlavne večer, napriek tomu, že mu nič nechýba. Môže to byť reakcia na napätie z celého dňa, úzkosť alebo strach z blížiacej sa noci. V troch mesiacoch, dieťa objavuje striedanie dňa a noci a fázy spánku s bdením si upevňuje počas štvrtého mesiaca. Rodičia musia prispôsobiť večerné kúpanie a kŕmenie rytmu dieťaťa, vytvoriť mu tiché prostredie a príjemnú atmosféru pri dojčení – kŕmení. Po prvých štyroch mesiacoch bábätko nabieha na nový rytmus, spí 9-12 hodín v noci a 5-6 hodín cez deň. Po polroku by dieťa malo spať celú noc bez jedla. Ak si vyžaduje stále príjem jedla, ide o zlozvyk, ktorý je potrebné postupne ale dôsledne odstrániť . Hlavne v letných mesiacoch je dieťa smädné, kedy si vyžaduje svoj obľúbený čaj z fľaše. Ak máte pocit, že nejde len o smäd, ale zlozvyk , nahraďte mu čaj kojeneckou vodou z pohára.

Nočný spánok ročného dieťa je 10 – 12 hodín, popoludňajší spánok trvá 2 – 3 hodiny. Každé dieťa je jedinečné, preto môže mať inú potrebu spánku. Dôležité je, že vo vývoji napreduje a,  na pohľad je spokojné a zdravé. Dodržiavajte zaužívané zvyky, čítanie rozprávky, ukladanie do postieľky so svojou obľúbenou hračkou, ticho, svetielko, na ktoré je zvyknuté a dobre vyvetranú izbu.