Vytlačiť túto stránku

Vyberáme detskú lyžiarsku výbavu na bežky

Napísal femme 03. december 2016

Ak patríte medzi vyznávačov bežeckého lyžovania, určite viete aké možnosti výberu lyží, lyžiarskej obuvi a paličiek máte. Ale keď prídu deti, je dobré si niektoré informácie zopakovať, aby ste vyberali správne.

lyziar 1200x700

Krátke zastavenie v histórii...
Podľa dostupných prameňov, „bežkovanie“ poznali už v 8. až 10. storočí na severe Európy. Bežecké lyžovanie zvládal aj švédsky kráľ Gustáv I., ktorý na lyžiach prešiel v roku 1522 so svojou armádou za deň až 85 km, a dokázal tak poraziť Dánov v ozbrojenom konflikte. Švédi na počesť tejto udalosti založili v roku 1922 tzv. Vasov beh, ale počiatky športového bežeckého lyžovania sa datujú už do polovice 19. storočia. 2. apríla 1843 v nórskom Tromsø sa uskutočnili prvé preteky behu na lyžiach vojakov. Do programu Majstrovstiev sveta a Zimných olympijských hier bol beh na lyžiach zaradený od roku 1924 (muži 18 a 50 kilometrov) a u nás, sa prvé preteky konali v roku 1911 v Tatranskej Polianke.

Lyžiarska výbava
Dĺžka detských lyží sa začína na 100 cm a v tomto rozmere sú k dispozícii v obchodoch prakticky len univerzálne rekreačné modely. Ak dieťa len začína, zvoľte rekreačné lyže, ktoré sú širšie a poskytujú väčšiu stabilitu. Sú mäkké, preto umožňujú ľahší odraz a ovládateľnosť. Pre malé deti a začiatočníkov vyberajte bežecké lyže s protišmykom, alebo so šupinami v odrazovej zóne. Slúžia na zabránenie prešmykovania lyží smerom vzad a uľahčujú odraz bez nanesenia stúpacieho vosku.

Pre najmenšie deti sú vhodné bežky o 5 až 10 centimetrov dlhšie, než je ich výška. Vyššie deti znesú bežky o 15 až 25 centimetrov dlhšie, než sú samé. Klasické bežecké lyže sú dlhšie ako lyže určené na korčuľovanie. Viazanie na lyžiach musí byť kompatibilné s lyžiarskou obuvou. V ponuke sú dva systémy viazania, Salomon SNS a Rottefella NNN, ktoré sa líšia počtom vodiacich líšt. Systém SNS má jednu, systém NNN dve. Na lyžiarskej topánke musí zodpovedať počet drážok s počtom vodiacich líšt na viazaní. Pri novej výstroji sa najskôr zamerajte na obuv a potom až viazanie. Lyžiarska obuv musí byť napevno, ale nesmie omínať, nikdy nie väčšia! Pre deti sú vhodné nepremokavé a zateplené modely. Bežecké paličky pre najmenšie deti sú o 35 cm kratšie, než je ich výška, začiatočníci vystačia so zjazdovými. Na výber máte z hliníkových – najlacnejšie a odolné , s kompozitom a karbónom sú ľahšie, lepšie vyvážené, ale sú drahšie a krehké.

Funkčné oblečenie funguje na princípe vrstvenia tenších vrstiev. Funkčné odevy na rozdiel od bavlnených materiálov, odvádzajú vlhkosť a pot od tela.

1. vrstva: funkčná bielizeň: tričko s dlhým rukávom a dlhých nohavíc

2. vrstva: priedušné a hrejivé flísové mikiny, jedna hrubšia a druhá tenšia, z toho jedna na zips

3. vrchná: vrstva musí byť priedušná, nepremokavá a chrániť pred vetrom. Ideálne sú tzv. membránové vetrovky a nohavice.

Nezabudnite na kvalitné čiapky, vhodné je mať dve, tenšiu a hrubšiu a rukavice.