Vytlačiť túto stránku

Šestonedelie

Napísal femme 30. september 2016

Po narodení vytúženého dieťaťa, žena prežíva pozitívne pocity, vďaka vyplaveným hormónom šťastia. Po príchode domov z pôrodnice, sú mnohé matky zaskočené neznámym strachom, neistotou za ktorú môžu hormonálne zmeny v jej tele.

mamma bambino1000x500

Nepodceňujte šestonedelie
Pre prvorodičky je táto situácia novou skúsenosťou a prežívajú tieto pocity možno intenzívnejšie, ale hormonálne zmeny, ktoré prebiehajú ženám v tele po pôrode, sa nevyhýbajú ani viacrodičkám. Ide o obdobie šiestich týždňov po narodení potomka. Je to veľmi náročné obdobie, kedy sa mamičky cítia veľmi vyčerpane, preto z dôvodu ochrany zdravia matky aj dieťaťa sa musia šetriť. Ak je žena spokojná a v rámci možností vyspatá, potom aj tvorba materského mlieka bude jednoduchšia.

Odborníci radia, aby si matka vždy išla pospať v tom čase, kedy aj novorodenec. Aj keď sa cítite silná, prenechajte upratovanie a varenie počas týchto týždňov na partnera, babičky či niekoho z rodiny. Nezabúdajte, že vaše bábätko potrebuje v prvom rade mliečko a váš telesný kontakt. Svoje sily si šetrite na prvé zúbky a choroby.

Popôrodná depresia
Pokiaľ tieto nevyrovnané stavy – únava, pocity úzkosti, plač a iné, pretrvávajú môže ísť o popôrodnú depresiu.

Rozoznávame tri hlavné typy popôrodných depresií. Popôrodné alebo materské „blues“ charakterizujeme ako mierny emočný problém krátkeho trvania; patrí sem kolísanie nálady, zvýšená precitlivelosť, úzkosť, podráždenosť, pocity strachu a neschopnosť vnímať lásku k novorodencovi, z čoho pramení sebaobviňovanie. Môžu sa objaviť problémy so spánkom. Príznaky začínajú obvykle 3. – 4. deň po pôrode, vrcholia 5.–7. deň a vymiznú do 12. dňa. Príznaky trvajúce dlhšie než 14 dní môžu znamenať riziko rozvoja vážnejšej popôrodnej depresie.

Popôrodná depresia je závažná a potenciálne život ohrozujúca psychická choroba; pri ktorej prevládajú prevládajú pocity zlyhania, nerozhodnosť, úzkosť, strach zo samoty, sociálna izolácia, bezmocnosť a beznádej, katastrofické obavy z budúcnosti, strata záujmu a potešenia, nechutenstvo alebo naopak prejedanie. Objavuje za 6–12 týždňov po pôrode, ale môže sa objaviť až do jedného roku potom.

Popôrodná psychóza je vážne psychotické ochorenie ohrozujúce život matky i dieťaťa (predtým nazývaná laktačná psychóza). Pri depresívnych prejavoch mamička stráca kontakt s realitou, máva depresívne halucinácie a bludy. V tomto prípade je nutná urgentná hospitalizácia, inak sú tak ako novorodička, tak aj dieťa v riziku ohrozenia života.

Uľahčite sebe aj novému bábätku príchod na svet

- Nenechávajte nákup pre nastávajúce dieťa na poslednú chvíľu!
- Výbavičku si sama alebo za pomoci babičky minimálne mesiac pred termínom pôrodu vyperte, vyžehlite, postieľku s vaničkou nachystajte, sterilizujte dojčenské fľaše, lyžičky a cumlíky.
- Ak ste na bábätko sami s manželom a nemá vám kto navariť, nachystajte si do mraziace boxu jedlo na týždeň dopredu.
- Zakaždým využite pomoc babičiek, či rodinných príslušníkov, aby ste mohli načerpať sily.
- Návštevy rodiny, priateľov a kamarátov, ponechajte až po kritickom období šiestich týždňov.
- Ak si neviete s niečím rady, spýtajte sa skúsených babičiek alebo detského lekára.