Vytlačiť túto stránku

Preťažovanie školských tašiek

Napísal femme 06. september 2016

Správne zvolený tvar a veľkosť školskej tašky dokáže ochrániť naše deti pred zbytočnými zdravotnými problémami, ktoré môžu spôsobiť bolesti hlavy, deformácie chrbta - skoliózu a kyfózu.

school bag 1000x500

Školská aktovka školákov na prvom stupni (1. až 5. ročník) by mala rovnomerne držať na oboch ramenách a prirodzene kopírovať chrbticu, pretože v tomto veku sú deti najviac náchylne k zdravotným problémom.

Kyfóza – guľatý chrbát môže vzniknúť aj pri zlom držaní tela (hrbení). V mladšom veku ju dokáže odstrániť rehabilitačný režim a pravidelné cvičenia na zosilnenie svalov chrbta.

Pri skolióze dochádza k deformovaniu trupu do strany. Skolióza postihuje celú chrbticu, alebo len jej časť (hrudná, drieková a hrudnodrieková) a podľa tvaru krivky sa často vyskytuje v tvare písmena "S" alebo veľkooblúková krivka tvaru "C". Najčastejšie sa vyskytuje u dievčat v adolescentom veku.

Parametre výberu školskej tašky (batoh, aktovka): musí držať pevný tvar, zadná časť musí byť ergonomicky tvarovaná, nesmie byť ťažká a jej súčasťou sú minimálne 4 cm široké nastaviteľné popruhy.

Hmotnosť školskej tašky je individuálna a závislá od vzrastu a veku dieťaťa. Aby sa hmotnosť čo najviac eliminovala, treba pracovať s jej rozložením.

- ťažké predmety ( knihy a zošity) ukladáme čo najbližšie k chrbtu dieťaťa v ťažisku aktovky
- školské pomôcky vyberajte čo najľahšie
- plastovú fľašu so sirupom si dieťa naplní v škole vodou
- kontrolujte najmladším školákom tašky, či si neberú do školy hračky, ktoré aktovku zbytočne zaťažia
- ak to škola umožňuje, zaobstarajte si dve sady učebníc – školské a domáce