Dohovor o právach dieťaťa

Napísal Ingrid Abrahámfyová 27. marec 2015

Od roku 1989 existuje medzinárodný dokument nazvaný „Dohovor o právach dieťaťa.“


V prípade porušovania práv detí je možné kedykoľvek zavolať na bezplatnú Linku detskej istoty na číslo 116 111.

Článok 1: Každý človek do 18 rokov života má všetky práva uvedené v tomto Dohovore.

Článok 2: Tieto práva má dieťa bez ohľadu na to, kto je, kto sú jeho rodičia, akú má farbu pleti, akého je pohlavia či vierovyznania, čo si myslí, akým jazykom hovorí, či je telesne alebo inak postihnuté, či je bohaté alebo chudobné.

Článok 3: Dospelí musia robiť vo vzťahu k deťom len to, čo je pre ne najlepšie.

Článok 4: Vlády musia urobiť všetko pre to, aby boli práva detí dodržiavané.

Článok 5: Rodičia a opatrovníci majú právo a zodpovednosť usmerňovať dieťa tak, aby malo zo svojich práv čo najväčší osoh.

Článok 6: Dieťa má právo na život a plný rozvoj svojich schopností.

Článok 7,8: Dieťa má právo na registráciu svojho mena a štátnu príslušnosť. Má právo poznať svojich rodičov a právo na ich starostlivosť.

Článok 9: Dieťa by nemalo byť od svojich rodičov odlúčené, iba ak to je v záujme jeho ochrany. Ak sa rodičia rozhodnú žiť oddelene, má dieťa právo na styk s obidvoma rodičmi, v prípade, že mu to neubližuje.

Článok 10: Ak rodičia žijú v rozdielnych krajinách má dieťa právo navštevovať oboch, ak rodičia s dieťaťom žijú v iných krajinách, má dieťa právo na život s nimi v jednej krajine.

Článok 11: Dieťa nesmie nikto uniesť, v prípade únosu sa vlády musia snažiť o navrátenie dieťaťa späť.

Článok 12: Dieťa má právo vypovedať svoj názor na všetky veci, ktoré sa ho týkajú a jeho názor musí byť braný vážne.

Článok 13: Dieťa má právo vyhľadávať informácie a vypovedať čo si myslí, či už ústne, písomne alebo formou umenia, avšak jeho prejav nesmie útočiť na iných.

Článok 14: Dieťa má právo myslieť si čo chce a vyznávať také náboženstvo aké chce. Rodičia by mu mali pomôcť rozlišovať dobré od zlého.

Článok 15: Dieťa má právo stretávať sa, kamarátiť a združovať sa s inými ľuďmi, pokiaľ to nezasahuje do práv iných.

Článok 16: Dieťa má právo na súkromie.

Článok 17: Dieťa má právo na získavanie informácií z médií z celého sveta. Dospelí musia zabezpečiť, aby dieťa dostávalo informácie, ktorým dokážu porozumieť.

Článok 18: Dieťa má právo na rodičovskú starostlivosť od obidvoch rodičov.

Článok 19: Dieťaťu nesmie nikto ubližovať, ani jeho vlastní rodičia. Dieťa musí byť ochránené pred zanedbávaním, zneužívaním a násilím.

Článok 20: Ak dieťa nemá rodičov, alebo ak by jeho rodičia preňho predstavovali hrozbu, má dieťa právo na opateru, ktorá, bude rešpektovať jeho jazyk, kultúrnu identitu a náboženstvo.

Článok 21: V prípade adopcie dieťaťa musí celý proces prebehnúť tak, aby to bolo pre dieťa najvhodnejšie.

Článok 22: Ak je dieťa utečenec má právo na osobitú ochranu a pomoc.

Článok 23: Ak je dieťa postihnuté, či už telesne alebo mentálne, má právo na špeciálnu starostlivosť a vzdelávanie, ktoré mu pomôžu vyrásť rovnakým spôsobom ako ostatným deťom.

Článok 24: Dieťa má právo na zdravie, profesionálnu starostlivosť a lieky. Povinnosť vlád je zabezpečiť zdravotnú starostlivosť, čistú vodu, zdravú stravu a čisté životné prostredie.

Článok 25: Ak dieťa žije mimo svoj domov, napríklad v nemocnici, náhradnom ústavnom zariadení či vo väzení, má právo na pravidelnú kontrolu a hodnotenie ako sa s ním zaobchádza a ako je oň postarané.

Článok 26: Vláda má povinnosť poskytovať pomoc rodinám s deťmi, ktoré sú v sociálne slabej situácii vrátane sociálneho poistenia.

Článok 27: Dieťa má právo na primeranú životnú úroveň, to znamená, že majú byť naplnené jeho fyzické, psychické a sociálne potreby.

Článok 28: Dieťa má právo na vzdelanie, pričom základné vzdelanie musí byť bezplatné. Malo by mať možnosť navštevovať aj strednú školu.

Článok 29: Účelom výchovy dieťaťa je plne rozvinúť jeho osobnosť, talent a duševné schopnosti. Výchovou by malo získať úctu k ľudským právam, kultúrnej identite, životnému prostrediu ako aj voči hodnotám a kultúrnej identite iných.

Článok 30: Ak je dieťa členom menšiny, má právo na svoju vlastnú kultúru, vyznávanie a praktikovanie vlastného náboženstva a používanie vlastného jazyka.

Článok 31: Dieťa má právo na hru, oddych a voľný čas a účasť na kultúrnych a umeleckých aktivitách.

Článok 32: Dieťa má právo na ochranu pred prácou na miestach alebo v podmienkach, ktoré by mohli uškodiť jeho zdraviu alebo prekážať jeho vzdelávaniu. Ak na jeho práci niekto zarába, má dieťa právo na spravodlivú odmenu.

Článok 33: Dieťa má právo na ochranu pred drogami a ľuďmi, ktorí sa živa výrobou a predajom drog.

Článok 34: Dieťa má právo na ochranu pred pohlavným zneužívaním.

Článok 35: Dieťa má právo na ochranu pred únosom a predajom.

Článok 36: Dieťa má právo na ochranu pred všetkými ostatnými formami zlého zaobchádzania.

Článok 37: Ak dieťa spraví niečo nesprávne, nesmie byť potrestané spôsobom, ktorý by ho ponižoval alebo by mu ubližoval. Nikdy by nemalo byt uväznené, a keď, tak len na krátky čas a nie v spoločnosti dospelých. Ak je dieťa uväznené, má právo na osobitú starostlivosť a pravidelné návštevy svojich príbuzných.

Článok 38: Dieťa má právo na ochranu v čase vojny, ak ešte nemá 15 rokov nesmie byť vojakom ani sa bojov zúčastňovať.

Článok 39:Ak sa dieťa stane obeťou zanedbávania, zneužívania, vykorisťovania, mučenia alebo obeťou vojny má právo na osobitnú starostlivosť a špeciálnu pomoc, ktorá mu pomôže navrátiť zdravie, dôstojnosť a sebaúctu.

Článok 40: Ak bolo dieťa obvinené z porušenia zákona, polícia, právnici a sudcovia s ním musia zaobchádzať s úctou a rešpektom a zabezpečiť, aby rozumelo všetkému, čo sa okolo neho v tejto súvislosti deje. Dieťa má právo na pomoc právnika a spravodlivý proces, ktorý berie do úvahy jeho vek a stav. Zabezpečená musí byť aj ochrana jeho súkromia.

Článok 41:V prípade, že určité zákony v jednotlivých krajinách chránia deti vo väčšej miere, ako vyžaduje Dohovor, mali by zostať v platnosti.

Článok 42-54: Sú článkami Dohovoru týkajúce sa vlád, medzinárodných organizácií, ako napr. UNICEF, ohľadom ich činnosti zabezpečujúcej ochranu práv dieťaťa.

 

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.