Bezpečnosť detí na svahu

Napísal Kraft Foods 02. január 2012

Lyžovanie je nielen skvelou zábavou, ale zároveň je aj prospešné pre naše zdravie. Pobytom na čerstvom vzduchu deti lepšie odolávajú chorobám a aktívne využívajú svoj voľný čas.


Na zimnej lyžovačke so svojimi ratolesťami, nezabúdajme ani na ich bezpečnosť. Na tému ako správne pripraviť deti na svah odpovedá Patrícia Vajdová z Brumíkovej lyžiarskej školy Patty Ski na Donovaloch.

Kto by mal učiť dieťa lyžovať?
Niektorí rodičia patria medzi veľmi dobrých a iní medzi neskúsených lyžiarov. Vždy platí zásada, že sa netreba preceňovať a radšej zveriť dieťa do rúk profesionálnych odborníkov. Považujeme to za správny krok najmä v prípade, keď rodič neovláda rôzne techniky lyžovania, a tak dieťa nemôže naučiť základné triky. 

Ako deti na svah pripraviť?
Deti by mali mať teplé nepremokavé oblečenie, z dôvodu bezpečnosti prilbu a v prípade nepriaznivých podmienok lyžiarske okuliare. Ak vám chýba lyžiarsky výstroj, je možné ho zapožičať aj priamo v požičovni, kde vám poradia aj vhodnú veľkosť. 

Aké má mať dieťa na svahu vybavenie?
U detí je častou príčinou úrazu neprimeraný výstroj, ktorý je požičaný od známych alebo zdedený po starších súrodencoch bez toho, aby bol vhodnej veľkosti a upravený na menšiu telesnú hmotnosť a silu. Rodičia by mali preto každý rok dozerať hlavne na detskú výstroj. Lyže, topánky a viazanie by mali byť skontrolované v autorizovanom servise a upravené na zmenu výšky a hmotnosti. 

 
Čo je dôležité pre bezpečnosť detí na svahu?
Na základe skúseností sa v prvom rade odporúča každému dieťaťu prilba, a to už či sa jedná o začiatočníka alebo pokročilého lyžiara. Používanie reflexnej vesty je ďalší vhodný prostriedok pre bezpečnosť detí, nakoľko je dieťa takto oveľa viditeľnejšie. Počas večerného lyžovania je vhodné použiť na helmu cyklistické svetielko. Neuveriteľne to uľahčuje prehľad o pohybe dieťaťa.

Prečo by mali rodičia uprednostniť Brumíkovu lyžiarsku školu?
Brumíkova lyžiarska škola kladie dôraz na individuálny prístup práve k deťom. Výučba je obohatená o zábavný animačný program, ktorý ju spestrí a zabezpečí dokonalé potešenie.

Aký program čaká deti v Brumíkovej lyžiarskej škole Patty Ski Donovaly?
Deti denne zabáva veverička Lulu, zajačik Dodo a medvedík Brumík. Zábava je spestrená jazdou vláčikom pre všetky deti, ktoré sa neboja rýchlosti. 4.2.2012 bude karneval na lyžiach. Všetky deti, ktoré prídu v maskách, lyžujú v ten deň zadarmo.

Prečo by sme mali deti učiť lyžovať?
Lyžovanie je zábava. Je prospešné pre zdravie detí, zvyšuje sebavedomie. Deti si rozširujú obzor vnímania a zároveň je to výborná rodinná spoločenská udalosť.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.