Strabizmus

Samotný názov v nás vyvoláva obavy, ide však o „škúlenie“, ktoré sa môže objaviť u novorodencov a pretrváva aj do neskoršieho veku.


Príčiny strabizmu sú rôzne a v každom veku dieťaťa ho  spôsobujú iné faktory. Zabiehanie jedného alebo obidvoch očí, vzniká poruchou svalovej koordinácie oka. U novorodencov  a malých dojčiat je tento jav častejší. Nezriedka malé dieťa sleduje predmet iba jedným okom, kým druhé oko zabieha a postupne zlenivie.

Detský lekári odporúčajú rodičom, ktorých sa to týka, sledovať vývoj zabiehania jedného či obidvoch očí a neskôr odborné vyšetrenia. U detí do prvého roku života, treba sledovať vývoj škúlenia, ak sa samé neupraví, je nutné očné vyšetrenie. Rodič si má všímať u najmenších detí nezvyčajnú polohu hlavy, napr. pri vytáčaní do boku s cieľom zaostriť na predmet. Väčšie dieťa vytáča hlavu na stranu od stredu pri sledovaní televízie alebo počítača. Starším deťom, asi do veku šiestich rokov, môže očko zabiehať aj po veľkej fyzickej námahe alebo pri zápale dýchacích ciest. Lekári vystríhajú, nechať dieťa používať iba jedno oko, lebo časom nepoužívané oko stráca schopnosť normálne vidieť a stáva sa tupozrakým. 
 

Príčiny  strabizmu
1, Retinopatia novorodencov
2, Vrodená porucha šedého zákalu
3, Nehybnosť okohybných svalov
4, Dôsledok úrazu, poruche štítnej žľazy, zakrvácanie do okohybného svalu, tým sa jeho pohyblivosť mení a nádorové
ochorenia.


Formy škúlenia
1, Zabiehanie postihnutého oka k vnútornému očnému kútiku (konvergentný strabizmus)
2, Zabiehanie postihnutého oka vonkajšiemu očnému kútiku (divergentný strabizmus)
3, Zabiehanie vždy toho istého oka (fixný strabizmus)
4, Striedavo zabiehajúce oči( alternujúci strabizmus)
5, Vzácne odchyľovanie oka nahor a nadol (vertikálny strabizmus)

  

Liečba strabizmu
Čím skôr začnete s liečbou, tým skôr prídu pozitívne výsledky. Po šiestom roku života sa následky neliečenej poruchy naprávajú veľmi zložito. Najskôr sa pristúpi ku konzervatívnej liečbe a keď je málo účinná, zvolí sa chirurgický zákrok. Konzervatívna liečba sa snaží cvičiť s okohybnými svalmi a núti zabiehajúce oko k pohybu. Chirurgický zákrok sa vykonáva klasickými metódami, pretože  laserová korekcia nie je možná v prípade strabizmu. V tomto prípade je vhodné urobiť zákrok do 18. roku života, kedy je istota, že postavenie sa nebude meniť.


Dobré rady na doma...
Riaďte sa pravidlami a odporúčaniami čo vám predpísal očný lekár. Ak kreslíte a píšete s dieťaťom, dodržiavajte vzdialenosť od podložky najmenej 30 cm. Pri pravidelnej hre s drobnými predmetmi, je cvičenie účinnejšie ak je oko zakryté. Najmenším deťom, ktorým zabieha oko respektíve obidve očká do stredu, je pri cvičení dôležité dostať oko do vonkajšieho kútika.  V prípade ak dieťa škúli smerom do vonku, je postup opačný. Predmet, ktorý dieťa dobre pozná držte vpredu pred nim na úrovni nosa a pomaly ho posúvajte oblúkom k vonkajšiemu kútiku až dozadu tak, aby zrenička bola v požadovanom kútiku. Cvičenie musí robiť iba okom, nesmie si pomáhať natočením hlávky.

1 Komentár

  • Komentár { %PM, %13 %036 %2020 %23:%apr napísal {

    Roxanne köp real madrid gareth bale tröjor på nätet, köpa hemma/borta/tredje real madrid 2020 tröja män med snabb
    leverans och bästa service {. Madel

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.