Dotyky

Dotykom prejavujeme vzťah k našim blízkym, je to náš dar, ktorý je veľmi dôležitý a preto ho deťom doprajte častejšie.


Dotyk dieťaťu poskytuje istotu, teplo, radosť, povzbudenie a obnovuje vitálnosť. Jeho prejavením naznačujeme, že dieťa nie je samé a že ho milujeme. Ako prvý z našich zmyslov sa vyvinul hmat. Prostredníctvom dotykových skúseností batoľatá skúmajú svet a začínajú ho chápať. Láskyplný rodičovský dotyk je preto dôležitý pre vývoj dieťaťa. Ak je potreba dotykov uspokojená, dieťa sa vyvíja zdravo, ak to tak nie je, jeho vývoj môže byť narušený. 

Objatia a pohladenia, ktoré sme prijali v detstve, nám pomáhajú vytvoriť si zdravý pohľad na nás samých. Americký psychológ S.M. Jourard, pred viac ako 35. rokmi dokázal, že naše vnímanie toho, či sa nás iní ľudia dotýkali veľa alebo málo, priamo súvisí s tým, ako si vážime sami seba, s naším vlastným sebavedomím a sebahodnotením.
Naše celkové ponímanie reality sa takisto zakladá na vnímaní hmatom. Ako trest sa považuje v našej spoločnosti, ak sme pripravení o kontakt so svojimi blížnymi. Nepríjemné pocity a úzkosť prežívame aj vtedy, keď nemôžeme dotyk dávať a súčasne ho prijímať. Upieranie dotykových kontaktov môže viesť v najhoršom prípade k pocitu akútnej izolovanosti a odlúčenosti.

Dotykom
prejavujeme svoje city, používame ho inštinktívne a prejavujeme ním lásku, náklonnosť, uznanie či ľútosť. Práve pri deťoch je pohľadenie prirodzenou reakciou na boľačky dieťaťa; ruky rodičov okamžite pohľadia boľavú hlávku či bruško. Pohládzaním vyjadrujeme svoju ľútosť, pochopenie a podporu. Objatie je okamžitou reakciou na emotívnu bolesť, čím dieťa upokojíme.
Dospelí, keď sú sami a trpia, zovrú do náručia sami seba, unavenú hlavu vložia do dlaní a mimivoľne si trú boľavé ramená. Dieťa to však ešte nechápe, preto milujme naše deti a prejavujme im čo najviac láskyplných prejavov. 

Tip pre batoľatá
Vhodnou alternatívou pre najmenšie deti je jemná olejová „masáž“, či skôr natieranie olejom. Masáž batoliat je neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o dieťa, v mnohých tropických krajinách. Takýto kontakt utuží spojenie a komunikáciu medzi rodičmi a dieťaťom. Rodičia, ktorí pravidelne masírujú svoje batoľatá, zistili, že deti lepšie spia, jedia a navyše v prvých mesiacoch po narodení masáž uvoľňuje kolikové bolesti. 
 

Ako nato...

1, Masírujte každý deň, najlepšie asi polhodinu po jeho kŕmení.

2, Posaďte sa pohodlne na podlahu, aby ste sa mohli oprieť. Dieťa položíte na kolená tvárou a nohami obrátené k vám. Pre lepší kontakt, nechajte si holé nohy.

3, Použite kvalitný detský olej (mandľový, kokosový), ktorý sa dobre vstrebáva.

4, Pri natieraní nech je olej mierne teplý.

5, Pomaly a jemne natrite trochou oleja celé telo dieťaťa od pliec po chodidlá, pri natieraní zapojte celé ruky alebo predlaktie, tvár vynechajte.

6, Masážne hmaty postupujú smerom od stredu tela k jeho bokom, je to jednoduchšie a vyhnete sa naťahovaniu pokožky. Každý hmat zopakujte aspoň trikrát a udržujte plynulý rytmus.

7, Po skončení masáže doprajte bábätku teplý uvoľňujúci kúpeľ.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.