Vytlačiť túto stránku

Odúčame od plienok

Napísal femme 26. jún 2009
Stále aktuálna otázka straší rodičov s malými deťmi, kedy a ako odučiť deti od plienok. Overených názorov je  neúrekom...

...ale, ktorý je ten najlepší preverí asi len vlastná skúsenosť.  Každý názor je veľmi individuálnym postojom, ktorý pramení z vlastnej praxe. Každopádne, dieťa usádzame na nočník nie skôr, ako vie samostatne sedieť.  Zrelosť dieťaťa pre usádzanie na nočník je približne od 18. do 30. mesiaca. V tomto období si dieťa uvedomuje čo ide robiť. Skúste ho dávať na nočník zakaždým, keď sa zobudí, pred spaním a po jedle. Nenechávajte ho zbytočne dlho na nočníku.  Podporujte ho odmenami a pochvalou. Rodičia nech sa vyzbroja trpezlivosťou a prejavmi  nadšenia pri prvotných „úspechoch“. Takto vyvoláme u dieťaťa pozitívny vzťah a zábavu.  Nočník má byť dostatočne veľký, aby netlačil a pre chlapcov je lepší so zvýšeným okrajom. Novodobé vymoženosti tzv. „hrajúcich“ nočníkov, nie každému dieťaťu ani rodičovi vyhovujú. Preto ak máte v úmysle vlastniť tento typ nočníka, kúpte si aj obyčajný, na ktorom sa pohodlne usadí vaša ratolesť. 

Nezúfajte z prvotných neúspechov! Nevzdávajte sa a podobne, ako to očakávate od vášho potomka, pristupujte k tejto činnosti s radosťou a trpezlivosťou. Nezabúdajte, vaša snaha bude čoskoro odmenená suchými plienkami!