Vytlačiť túto stránku

Detská izba (III.)

Napísal femme 19. máj 2008

Aj keď má detská izba v predškolskom období dieťaťa predovšetkým funkciu spálne a herne, nemal by v nej chýbať písací stolík...

>> Móda >> Aktuálne >> Detská izba (III.)

Hoci dieťa predškolského veku uprednostňuje pred samotou blízkosť rodičov, dokáže sa v príjemnej a účelne zariadenej izbičke dosť dlhý čas hrať už aj samé. Prirodzeným spôsobom si tak vytvára vzťah k svojim veciam a svojmu priestoru, v ktorom môže stráviť veľa šťastných hodín s tým, čo ho baví, a ktorý je jeho oficiálnym "útočišťom". Navyše, ak si malé dieťa na svoju izbičku zvykne a obľúbi si ju, centrálny obývaci priestor sa zbaví hromady hračiek a začne opäť vyzerať ako obývateľný...

Pri výmene detskej postieľky odrasteného dieťaťa za posteľ normálnej veľkosti sa možno rozhodnúť medzi: "klasikou", detskou posteľou s baldachýnom, vyvýšenou posteľou umiestnenou na šuplíkoch alebo poschodovou posteľou. (Využitie poschodovej postele možno oddialiť kombináciou s klasickou posteľou a demontážou výstupového rebríka, pričom horné poschodie postele sa môže zmeniť na odkladací priestor.)

V izbičke predškoláka by určite nemal chýbať písací stolík, na ktorom môže dieťa čmárať, kresliť, modelovať a skladať skladačky. Najpraktickejší typ predstavuje stolík s nastaviteľnou výškou stolovej dosky, ktorá by mala siahať sediacemu dieťaťu pod lakeť, pričom jeho nohy by mali byť voľne položené na podlahe.

Na skladovanie hračiek, knižiek a šiat je najvhodnejší variabilný skrinkový systém, ktorý sa uplatní aj v neskoršom období, keď sa detská izba začne meniť na študentskú. Keďže deti svoj nábytok využívajú s plným nasadením, nábytková zostava musí byť dostatočne pevná a stabilná. Deti však musia na svoje veci bez problémov dosiahnuť, a preto by mala byť väčšina skriniek v primeranej výške.
Napriek tomu, že odkladacie kontajnery ("škatule na kolieskach") majú povesť "hotelov pre roztoče", sú takmer ideálnym odkladacím miestom všetkých možných hračiek a stavebníc; ich výhodou tiež je, že sa dajú ľahko premiestňovať po celom byte a často poslúžia aj na iné "tvorivé účely" (môžu sa zmeniť na auto, čln...).

A ešte jedna dôležitá skutočnosť: Pretože deti predškolského veku strávia veľa času hraním na podlahe, treba ju tomuto využitiu prispôsobiť - podlaha v detskej izbe musí byť vždy čistá, pokrytá teplým, mäkkým materiálom, na ktorom sa nešmýka.

Tip: Predškolské obdobie dieťaťa je "obdobím nástenných malieb"; nie je dobré túto detskú radosť a prirodzené rozvíjanie jemnej motoriky potláčať, a zároveň nie je praktické každú chvíľu steny premaľovávať, preto sa odporúča pripevniť na steny detskej izby pruhy baliaceho alebo skicovacieho papiera, prípadne tabule s kriedami.