Týranie detí...II.

...má niekoľko podôb, dievčatá bývajú väčšinou sexuálne zneužívané, chlapci telesne týraní. Preto je dôležité poznať určité príznaky, ktoré tomu napovedajú.

Sexuálne zneužívanie
- podozrivé je láskanie, vyzliekanie, prezeranie si nahého dieťaťa, jeho fotografovanie alebo podobné činnosti, ktoré poskytujú sexuálny pôžitok osobe, ktorá ich podnietila
- páchateľmi sú väčšinou dospelý rodinný príslušníci, v súčasnosti rastie percento páchateľov pod 16 rokov, ktorý to skúšajú na mladšom dieťati

Príznaky
- regres v správaní sa prejavuje nočným pomočovaním, cmúľaním palca, zvýšená náklonnosť k matke
- desivé sny, ustráchanosť, zmena v správaní, utiahnutosť, agresivita
- začervenanie, podliatiny, opuchliny, výtok alebo iné známky poranenia v oblasti konečníka alebo pohlavných orgánovPomocNajlepšou prevenciou pred týmto zneužívaním je vo výchove dieťaťa, ktoré by malo mať zažité, ktoré časti tela sú "súkromnou zónou". Pod týmto pojmom sa rozumie, časť tela, ktorého sa sme dotýkať len lekár pri prehliadke a rodič či opatrovateľ v nízkom veku, keď je to nevyhnutné.
Tento zvyk treba vštepovať deťom čo najskôr. Dôležitý je aj úprimný a otvorený vzťah medzi dieťaťom a rodičom, aby sa dieťa vedelo zdôveriť v prípade pochybností.

V prípade podozrenia týrania vášho dieťaťa vyhľadajte lekára a následne ak je to potrebné aj políciu, sociálneho pracovníka, školského poradcu a psychológa. Neostýchajte sa o tom verejne hovoriť v prípade potvrdenia podozrenia, môžete tým zabrániť ďalšiemu zneužitiu.

Následky bývajú veľmi ťažké a dlhodobé. Najťažšie stavy sú v prípadoch ak ide o zneužívanie jedným z rodičov. Postraumatická stresová porucha je jedným z následkov zneužitia. Prejavuje sa precitlivenosťou, desivými snami, neraz citovým otupením. Neskôr majú takéto ženy dospelosti problém nadviazať normálny vzťah s mužom. V pubertálnom veku často prepadajú návykovým drogám – fajčenie, alkohol, majú sklon k obezite, alebo trpia stravovacími poruchami – bulímiou a anorexiou.

Spravidla ak nie sú vyrovnané s traumou z detstva, potom začnú skôr sexuálne žiť, sú promiskuitné a to všetko ich vystavuje pohlavným chorobám, zápalovým ochoreniam panvy, neplodnosti a rakoviny krčka maternice.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.