Cisársky rez

Priviesť na svet dieťa takzvaným cisárskym rezom má svoje klady a svoje zápory. Na rozdiel od minulosti si však dnes už možno vybrať.

>> Móda >> Aktuálne >> Cisársky rez

Časy, kedy bola u nás tehotná žena postavená na úroveň nesvojprávneho jedinca, o ktorom rozhodujú iní, sú už za nami. Dnes sa žena môže rozhodnúť, kde a za asistencie koho bude rodiť, a (pokiaľ to jej zdravotný stav dovoľuje) má tiež možnosť určiť akým spôsobom (pravdaže, zvyčajne nie v štátnych nemocniciach).
Jednou z alternatív ako priviesť na svet dieťa, je takzvaný cisársky rez - t.j. operácia, pri ktorej dochádza k narezaniu svalstva a maternice, aby sa dieťa mohlo z tela matky šetrne vybrať. Celá operácia trvá približne pol hodiny, pričom matke zostáva po zákroku asi desaťcentimetrová jazva.

Strach z pôrodných bolestí a možné zdravotné poškodenia spôsobené "prirodzeným" pôrodom už dávnejšie priviedli ženy vo vyspelých krajinách sveta k rozhodnutiu, že dieťa budú rodiť cisárskym rezom. Táto voľba sa postupne stala akoby módnou záležitosťou, a tak vo vzťahu k cisárskemu rezu vznikli dva názorové tábory. Každý z nich má svoju pravdu. Faktom však zostáva, že dnes prichádza v Európe na svet cisárskym rezom cca 25 percent detí a v USA je to viac ako 30 percent detí.

Aké sú výhody a nevýhody cisárskeho rezu?

K výhodám cisárskeho rezu patrí skutočnosť, že žena sa vyhne pôrodným bolestiam, značnému stresu, poškodeniu panvového dna a možným zdravotným komplikáciám (napríklad inkontinencii spôsobenej nadmerným zaťažením panvy), ako aj sexuálnym problémom, ktoré sa objavujú po pôrode a súvisia s bolesťou. Cisársky rez je tiež šetrnejšia voľba pre dieťa: znižuje sa riziko úmrtia a poškodenia dieťaťa (napríklad poškodenia mozgu pre nedostatok kyslíka), a redukuje sa spektrum možných infekcií.
K nevýhodám, ktoré zdôrazňujú odporci cisárskeho rezu (ak je možný vaginálny pôrod), patrí, pokiaľ ide o rodičku, samotný fakt operácie a možnosť pooperačných problémov (krvácanie, infekcie, zrasty), ako aj zvýšené riziko komplikácií pri ďalšom pôrode. U detí odporcovia uvádzajú vyššie percento porúch činnosti pľúc.

Z uvedeného vyplýva, že rozhodnutie ženy - rodiť cisárskym rezom či nie - by nemal ovplyvniť len jeden prípadne dva odborné názory. Pri voľbe v našich podmienkach totiž treba brať do úvahy existujúci konzervativizmus, snahu zjednodušovať si prácu a tendenciu gynekológov "jednoducho rozhodnúť". Pri výbere pôrodníka je teda nutné "klásť primeraný odpor" a dať si námahu hľadať toho pravého.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.