Neobľúbené dieťa

Máte dieťa, ktoré nemajú v láske ani spolužiaci, ani učitelia, ani susedia a deti od susedov? Nehľadajte chybu v okolitom svete, ale v sebe a dieťati.

Napriek tomu, že fyzické trestanie detí nie je na Slovensku žiadnou zvláštnosťou, povedať otvorene o nejakom dieťati (vrátane vlastného), že je neznesiteľné, nebýva zvykom. Pretože dieťa je len dieťa... a vyrastie "z toho". Možno... No nie je to pravidlo. Deti môžu byť rovnako neznesiteľné ako dospelí a mnohé z nich z toho nikdy(!) nevyrastú. Naopak, čím budú staršie, tým budú neznesiteľnejšie a prefíkanejšie.

Ak teda okolo vášho potomka neustále krúži jedno veľké NIE! a okolie unisono konštatuje "strašné dieťa", zamyslite sa, ako mu môžete pomôcť - skôr, než bude neskoro.
Neobľúbené dieťa je totiž výsledkom (obeťou) génového vkladu, zbabranej výchovy a náhodných okolností, ktoré rodič nemôže ovplyvniť. Nepredvídateľný mix týchto skutočností môže viesť k tomu, že máte doma potomka "ako z inej planéty". Neviete, kde sa u vás vzala tá ufňukaná bytosť, ktorá si vyžaduje neustálu pozornosť okolia; neviete, prečo máte doma večne ukrivdeného, notorického sťažovateľa na celý svet; neviete, prečo pred vašimi očami rastie prefíkaný manipulátor bez zábran; alebo s hrôzou začínate tušiť, že vaše milované dieťa sa mení na agresívneho tyrana bez štipky empatie... Ak je to tak, urobte niečo! V dospelej podobe bude "to všetko" oveľa horšie. Vyhľadajte detského psychológa (a nie jedného; ten "pravý" môže byť desiaty v poradí!) a spolu s ním sa pokúste nedobrý vývoj vecí zvrátiť. Čím skôr si nešťastnú realitu priznáte, tým lepšie pre vaše dieťa aj pre vás.

Typy problematických detí:

Potomok "zúrivec". Každú chvíľu plače, vrieska a očakáva, že tým dosiahne svoje. Malý homo sapiens je totiž dobrý pozorovateľ a vie, že ľudia sa snažia zbaviť nepríjemných vecí akýmkoľvek spôsobom. Jeho správanie je teda mimoriadne nepríjemné (vidí, ako všetkých "vytáča"...) a tak má šancu rýchlo získať, čo chce.

Potomok "zlomyseľník". "Mami, stará mama povedala, že si nedôsledná," zašveholí váš potomok, tešiac sa na reakciu, ktorá bude nasledovať. Vy poviete niečo, čo by ste pred starou mamou nepovedali a "roztomilý" potomok to bude, samozrejme, verne interpretovať starej mame...

Potomok "ufňukanec". Nemali jeho obľúbenú zmrzlinu? A hneď narieka. Celý svet je proti nemu... Nedostane sľúbenú hračku alebo má strach z písomky? Do piatich minút je mu zle, bolí ho hlava, dusí sa a po lícach mu stekajú slzy ako hrach.

Potomok "kontrolór". Vždy a všade s mamou. Čo robí? Kam ide? Prečo ho nevezme so sebou? Čo sa deje vedľa v izbe? S kým telefonuje? "Lepkavé" dieťa môže byť ustráchané, nedôverčivé alebo abnormálne zvedavé.

Potomok "pätolízač". Každému sa vie zavďačiť a už v útlom veku dokáže majstrovsky intrigovať. Prefíkané očká v nevinnej tvári sa môžu zdať niektorým dospelým roztomilé, no bystrejší jednotlivci vedia o povahe a budúcnosti takéhoto "škriatka" svoje...

Potomok "mudrc". Všetko vie, všetko videl a neustále napomína, vyžadujúc nápravu. Dieťa, ktoré by vyhodil z okna aj ten najväčší ľudomil.

Potomok "sadista". Tichý, slušný, nenápadný, v žiackej knižke samé jednotky. Vo voľných chvíľach však trhá muchám krídľa, podpaľuje mačke chvost a psovi primieša do jedla vaječné škrupiny... Nie, nedajte sa pomýliť, nie sú to "vedecké" záujmy budúceho nositeľa Nobelovej ceny.

Potomok "zázrak". Je krásny, dobrý, roztomilý... malý zázrak, ktorý treba od rána do večera zbožňovať a nosiť na rukách; kto tak nerobí, je zlý a nech ide preč!

Potomok "egocentrik". Nie je šťastný, nie je uznávaný, pretože má obmedzených, škaredých a chudobných rodičov, ktorí pre neho nič neurobili. Nedali, nekúpili, nepochopili... Je tu len on a jeho sebaľútosť.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.