Vytlačiť túto stránku

Hyperaktivita

Napísal femme 19. máj 2008

Nadmerná pohyblivosť, nesústredenosť, neobratnosť a rad ďalších odchýliek v správaní dieťaťa býva výrazom ľahkej mozgovej dysfunkcie.

>> Móda >> Aktuálne >> Hyperaktivita

Ľahká mozgová dysfunkcia (ĽMD) sa zvykne prejavovať ako nápadne nerovnomerný vývoj jednotlivých duševných funkcií - v niečom sa dieťa prejavuje ako bystré a vyspelé, v inom nápadne zaostáva (môže ísť o poruchy motoriky, koncentrácie, pamäti, vnímania, reči, myslenia či emócií). Najnápadnejšie bývajú poruchy motoriky: dieťa neustále skáče, behá, vrtí sa, kope nohami a pod.; porucha v oblasti jemnej motoriky sa prejavuje ako nešikovnosť, nekoordinovanosť, nepresnosť, dieťa má veľké problémy so zapínaním gombíkov, držaním príboru, v škole sú preň typické "machuľové" výtvarné práce a veľmi neusporiadané písmo.

Deti s ĽMD sú zároveň veľmi ľahko unaviteľné. Spotrebovávajú totiž veľké množstvo energie, a aj krátkodobé sústredenie u nich vyžaduje obrovské úsilie. Paradoxne sa však únava u týchto detí prejavuje ešte väčšou aktivitou a vzrušivosťou. Preto napríklad ťažko zaspávajú, následkom čoho sú nevyspaté, a to opäť vedie k zvýšenej dráždivosti.

Najväčšou chybou rodičov či pedagógov je prejavovať pri takýchto deťoch nervozitu a nútiť deti, aby boli pokojné. Naopak, hyperaktívne dieťa sa musí pohybovo uvoľniť a iba voľne relaxovať - vhodné sú dychové cvičenia, zmeny polohy pri činnosti, časté striedanie činností (v intervale 5-10 minút) a tiež pitný režim. Ďalej sa odporúča nevenovať dieťaťu v "záchvate aktivity" veľkú pozornosť. Ak je dieťa v kľude, treba ho pochváliť ako dobre pracuje, láskovo sa ho dotknúť a vytvoriť očný kontakt. Dieťa upokojuje aj stereotyp (zabehané činnosti prinášajú uvoľnenie a istotu), každá nová situácia môže dieťaťu s ĽMD značne skomplikovať život.
K odstraňovaniu porúch hrubej a jemnej motoriky sa odporúčajú aj jógové cvičenia, rytmické cvičenia, tanec a rôzne výtvarné aktivity (modelovanie, strihanie, kreslenie zamerané na fantáziu a pod.). Dôležité je, aby sa rodičia naučili dieťa za každý (aj drobný) úspech chváliť.
(Lieky na tlmenie hyperaktivity sa predpisujú iba vo výnimočných prípadoch na nevyhnutnú dobu.)