Hyperaktivita

Nadmerná pohyblivosť, nesústredenosť, neobratnosť a rad ďalších odchýliek v správaní dieťaťa býva výrazom ľahkej mozgovej dysfunkcie.

>> Móda >> Aktuálne >> Hyperaktivita

Ľahká mozgová dysfunkcia (ĽMD) sa zvykne prejavovať ako nápadne nerovnomerný vývoj jednotlivých duševných funkcií - v niečom sa dieťa prejavuje ako bystré a vyspelé, v inom nápadne zaostáva (môže ísť o poruchy motoriky, koncentrácie, pamäti, vnímania, reči, myslenia či emócií). Najnápadnejšie bývajú poruchy motoriky: dieťa neustále skáče, behá, vrtí sa, kope nohami a pod.; porucha v oblasti jemnej motoriky sa prejavuje ako nešikovnosť, nekoordinovanosť, nepresnosť, dieťa má veľké problémy so zapínaním gombíkov, držaním príboru, v škole sú preň typické "machuľové" výtvarné práce a veľmi neusporiadané písmo.

Deti s ĽMD sú zároveň veľmi ľahko unaviteľné. Spotrebovávajú totiž veľké množstvo energie, a aj krátkodobé sústredenie u nich vyžaduje obrovské úsilie. Paradoxne sa však únava u týchto detí prejavuje ešte väčšou aktivitou a vzrušivosťou. Preto napríklad ťažko zaspávajú, následkom čoho sú nevyspaté, a to opäť vedie k zvýšenej dráždivosti.

Najväčšou chybou rodičov či pedagógov je prejavovať pri takýchto deťoch nervozitu a nútiť deti, aby boli pokojné. Naopak, hyperaktívne dieťa sa musí pohybovo uvoľniť a iba voľne relaxovať - vhodné sú dychové cvičenia, zmeny polohy pri činnosti, časté striedanie činností (v intervale 5-10 minút) a tiež pitný režim. Ďalej sa odporúča nevenovať dieťaťu v "záchvate aktivity" veľkú pozornosť. Ak je dieťa v kľude, treba ho pochváliť ako dobre pracuje, láskovo sa ho dotknúť a vytvoriť očný kontakt. Dieťa upokojuje aj stereotyp (zabehané činnosti prinášajú uvoľnenie a istotu), každá nová situácia môže dieťaťu s ĽMD značne skomplikovať život.
K odstraňovaniu porúch hrubej a jemnej motoriky sa odporúčajú aj jógové cvičenia, rytmické cvičenia, tanec a rôzne výtvarné aktivity (modelovanie, strihanie, kreslenie zamerané na fantáziu a pod.). Dôležité je, aby sa rodičia naučili dieťa za každý (aj drobný) úspech chváliť.
(Lieky na tlmenie hyperaktivity sa predpisujú iba vo výnimočných prípadoch na nevyhnutnú dobu.)

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.