Škôlka Waldorf

V druhom bratislavskom obvode na Palkovičovej ulici existuje - zatiaľ ako zaujímavý experiment - jedna trieda škôlky Waldorf...

>> Móda >> Aktuálne >> Škôlka Waldorf

Hoci slovenská (respektíve bratislavská) budúcnosť waldorfskej škôlky je neistá, záujem rodičov o jej služby stále rastie... Prečo? Odpoveďou môžu byť informácie pani Evy Bačkovej, ktorá vo waldorfskej škôlke pracuje ako učiteľka.

femme: Čím sa škôlka Waldorf odlišuje od klasickej materskej škôlky?
E. Bačková: Škôlka Waldorf sa snaží už svojim interiérom vyjsť v ústrety detskému vnímaniu a detským potrebám: pri jej zariaďovaní preto uprednostňujeme prírodné materiály a pri výbere hračiek predmety, ktoré si deti môžu dotvárať podľa vlastnej fantázie a zručnosti. Pri väčšine činností deti sprevádza hudba a spev; raz do týždňa majú deti v programe eurytmiu, t.j. pohybové umenie spojené s hudbou a slovom.
Podľa waldorfskej pedagogiky sa s deťmi pracuje v životných cykloch siedmych rokov; pričom prvých sedem rokov je zameraných predovšetkým na fyzický vývoj.
Škôlka Waldorf je zatiaľ experimentálna, preto má otvorenú len jednu triedu s 20-timi deťmi (od trojročných až po predškolákov).
femme: Ako vyzerá jeden deň vo waldorfskej škôlke?
E. Bačková: Okolo ôsmej hodiny ráno začíname s hlavnou činnosťou: rozprávame sa s deťmi a budíme škriatka Janka, nášho kamaráta, ktorý nám v triede pomáha riešiť rôzne "problémy" - napríklad nám radí vo "vážnych a neriešiteľných sporoch". Potom sa deti venujú napríklad maľovaniu, pečeniu a pod. Po desiatej hodine prichádzajú na rad rôznorodé hry a spev. Nasleduje vychádzka a po nej čítanie rozprávok. Po obede deti spia alebo len odpočívajú (predškoláci majú odpočinok skrátený v prospech špeciálneho zamestnania). Po olovrante sa deti venujú opäť hrám alebo rôznym tvorivým aktivitám (šitiu, pleteniu šnúr, modelovaniu z vosku...), pričom každé popoludnie je zamerané na inú činnosť.
femme: Na čo by ste chceli v súvislosti s vašou škôlkou ešte upozorniť?
E. Bačková: Keďže sa momentálne overuje životaschopnosť programu waldorfskej škôlky v slovenských podmienkach, nemôžeme vyhovieť všetkým rodičom, ktorí by mali záujem u nás dieťa umiestniť. Musím však povedať, že každého odmietnutia je nám veľmi ľúto.
Uvažujeme, že po uplynutí skúšobnej doby vytvoríme v súčinnosti s waldorfskou základnou školou "spoločný podnik", vďaka čomu budeme môcť poskytnúť komplexnú starostlivosť o dieťa - od troch rokov až do ukončenia základnej školskej dochádzky.

KONTAKT:
pani Eva Bačková, tel.: 0903 708 911
MŠ Palkovičova ul. č.11 (trieda s experimentálnym overovaním), 821 08 Bratislava

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.