Mýty o zúbkoch

Aj vy si myslíte, že mliečne zúbky netreba umývať, lebo aj tak vypadnú? Ste presvedčení, že zubom vedia najviac uškodiť sladkosti? Omyl!

Tu sú najznámejšie mýty súvisiace s chrupom a jeho starostlivosťou.

1. Mliečne zuby sa nemusa čistiť, vypadnú...
Na to sa naozaj nespoliehajte. Deťom by sa mali zuby čistiť od ich prerezania. Nesprávna a nedostatočná hygiena v tomto veku môže spôsobiť kazovosť druhého chrupu. Navyše, dieťa nezíska potrebné návyky a nebude zvyknuté starať sa o svoj chrup ani neskôr.

2. Najdôležitejší je výber správnej pasty, kefka nie je rozhodujúca...
Pasta je naozaj dôležitá, ale výber kefky by ste v žiadnom prípade nemali podceniť. Štetiny uprednostnite mäkké a na konci zaoblené. Kefka by mala dobre padnúť do ruky. Malým deťom vyberte kefku aj podľa toho, ktorá ich zaujme. Budú ju určite radšej používať.
Ak majú problémy s naozaj dokonalým očistením bežnou kefkou, vyskúšajte elektrickú. Vyberte ju podľa rovnakých kritérií ako klasickú.
Dôraz klaďte na hlavu kefky, mäkké, príp. stredne tvrdé štetiny s oblým zakončením. Na trhu je pomerne bohatý výber.

3. Pre zuby svojho dieťaťa robíte dosť, ak sa úspešne vyhýbate sladkostiam...
Nemusí to byť pravda – správne vyčistený chrup si totiž so sladkosťami poradí a nie sú preňho hrozbou. Cukor zuby neničí. Poškodzujú ho baktérie, ktoré sa ním živia. Ak sú zuby naozaj dobre očistené, baktérie sú odstránené, môžete dieťaťu dopriať sladkosť.

4. Krvácanie pri čistení zubov je normálne...
Krvácanie svedčí minimálne o tom, že ďasná okolo zubov sú podráždené a pravdepodobne trpia zápalom, ktorým neskôr začína parodontóza. Navyše sa do tela dostávajú splodiny metabolizmu mikroorganizmov spôsobujúcich zápal. Správnou ústnou hygienou sa však dajú tieto nepríjemnosti pomerne rýchlo odstrániť.

5. Biela plomba je lepšia ako tmavá...
Materiál, z ktorého sa vyrábajú biele plomby, nie je vhodný na miesta zvýšenej námahy – na stoličky. Nie je totiž taký odolný. Preto ich v ambulancii požadujte skôr na predné zuby, kde by použitie amalgámových výplní vyzeralo neesteticky.

6. U nás v rodine sa zlé zuby dedia...
Nie je to pravdepodobné. To, čo sa dedí, je nesprávna, alebo nedostatočná ústna hygiena. Obe sa môžu podpísať pod zlý stav chrupu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.