Práca a vreckové

Kedy je vhodné začať dieťa viesť k domácim prácam? Je správne platiť mu za vykonanú prácu? A čo vreckové - učí dieťa hospodáriť s peniazmi?

>> Móda >> Aktuálne >> Práca a vreckové

Podľa názoru detských psychológov je vhodné začať dieťa viesť k domácim prácam už od predškolského veku, t.j. od troch až štyroch rokov - aj keď dôsledok takéhoto pomáhania zo strany dieťaťa je pre rodičov predovšetkým prácou navyše. Dieťa sa však naučí nevnímať domáce práce ako niečo, čo sa ho netýka, a zároveň získa pocit, že je dôležitou súčasťou rodinného diania.
Malé deti väčšinou poteší, keď ich rodič požiada o pomoc a robia niečo spoločne. Za pomoc v domácnosti však deti nesmú pokladať "samoobsluhu" (uloženie svojich šiat, upratanie hračiek a pod.), ale iba to, čo je prínosom aj pre ostatných (prestieranie, vynesenie smetného koša atď.)
S nástupom dieťaťa do školy nie je vhodné obmedziť jeho povinnosti len na tie školské - je ale nutné vymedziť mu domáce povinnosti tak, aby ho nestresovali a boli primerané jeho silám.Za domáce práce nie vhodné dieťaťu platiť - nikto z členov rodiny totiž za ne platený nie je a ono musí rešpektovať pravidlá hry. Je však správne za vykonanú prácu dieťa pochváliť, pohladiť a odmeniť sa mu zaujímavými spoločnými aktivitami, na ktoré tak zostalo viac času.

Takzvané vreckové by mali deti začať dostávať po nástupe do školy a zvládnutí základných matematických operácií. Vreckové (jeho výška či pravidelnosť) by nikdy nemalo byť podmienené správaním dieťaťa alebo dobrými známkami - nesmie sa chápať ako odmeňovanie (vzťah rodič-dieťa nie je vzťah zamestnávateľ-zamestnanec). Peniaze, ktoré dieťa od rodičov dostane ako vreckové, majú byť určené na osobné potreby dieťaťa (darčeky, šetrenie a pod.), nie napríklad na desiate. Súrodencom treba dávať vreckové spoločne, nie jednotlivo, a pokiaľ sa výška ich vreckového líši, je dôležité to deťom zrozumiteľne vysvetliť. Odporúča sa dávať menšie čiastky v kratších intervaloch.
Ak sa náhodou do "politiky vreckového" občas zamiešajú starí rodičia, nie je nutné robiť z toho problém, dieťa tieto peniaze bude vnímať ako darček, tak prečo starým rodičom nedopriať radosť z obdarovania?

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.