Dáte dieťa na balet?

Uvažujete, či dať alebo nedať dieťa na balet? Skôr, než sa rozhodnete, poraďte sa s detským lekárom, ktorý zhodnotí jeho celkovú kondíciu.

>> Móda >> Aktuálne >> Dáte dieťa na balet?

Ste zástancom "klasického buržoázneho rozvoja", ktorý reprezentuje francúzština, balet a klavír? Alebo uprednostňujete kombináciu: angličtina, tenis, syntetizátor? Odborníci radia: ponúknite dieťaťu všetky možnosti a nechajte ho vybrať si. Pokiaľ dieťa inklinuje k tanečnému pohybu a nie sú známe žiadne individuálne kontraindikácie, dajte dieťa na balet.

Aj keď z vášho dieťaťa pravdepodobne nebude žiadna Plisecká či Nurejev, má to zmysel. Balet totiž zvyšuje pohyblivosť a trénuje svalstvo, čo prispieva k celkovému telesnému rozvoju. Za predpokladu, že baletný výcvik je vedený na vysokej odbornej úrovni, môže balet dokonca prispieť k odstráneniu zaguľateného chrbáta a lordózy (oblúkovitého skrivenia chrbtovej kosti smerom dopredu).
Pri zvažovaní, či dieťa prihlásiť na balet alebo nie, urobte nasledovné:
- Poraďte sa o jeho celkovom zdravotnom stave s detským lekárom. Má to svoje opodstatnenie napriek tomu, že je len málo zdravotných problémov, pri ktorých sa výuka baletu neodporúča. A môže sa stať i to, že lekár širšieho obzoru vášmu dieťaťu balet priamo "naordinuje".
- Rovnako dôležité je, aby ste sa zoznámili s úrovňou viacerých baletných škôl a vybrali si tú, ktorá je známa kvalitnými pedagógmi, majúcimi záujem nielen o umenie, ale aj o telovýchovu a medicínske poznatky. Nemajte zábrany pýtať sa na tieto "detaily". Aby sa dieťa správne fyzicky vyvíjalo a balet mu bol iba na prospech, musia byť jeho kĺby, kosti a svalstvo správne zaťažované - podmienkou toho je napríklad aj precízne "tréningové zoskupenie" detí rovnakej vekovej a fyzickej úrovne.

Podľa odborníkov by sa mali začínajúci tanečníci (vo veku 4-7 rokov) zbližovať s baletným tancom iba nenáročným, hravým spôsobom a celá výuka by mala byť zameraná na koordináciu a vnímanie pohybu. Náročnejšie cvičenia usmerňujúce postavenie ramien, panvy a nôh prichádzajú do úvahy až neskôr. S pohybom na špičkách by mali deti začínať vo veku okolo 12 rokov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.