Vytlačiť túto stránku

6 spôsobov, ako vypnúť TV bez kriku!

Napísal Kristína Chudá 05. február 2021

Je ozaj tak škodlivá, ako sa o nej hovorí? Zaťažuje oči, chrbát i mozog? Zbavuje deti fantázie a je tým najhorším, čo ľudstvo vymyslelo? Pravda bude asi niekde uprostred ... Ak púšťate televíziu svojmu ročnému alebo dvojročnému drobcovi, vytvárate mu tým množstvo problémov v budúcnosti, ako poruchy reči, obezitu a u dievčatiek dokonca aj predčasný nástup puberty.

tv_boy21

Váš drobec, ktorému sú dva či tri rôčky, ešte vôbec nechápe množstvo situácií v rozprávkach. Takže aj keď máte pocit, že sa vaše dieťa pozorne pozerá a chápe to, čo sleduje, mýlite sa. Ale aby sme nehádzali na túto „čarovnú skrinku“ len samú špinu, vie aj iné veci, ako ničiť detskú fantáziu. Napríklad v rozprávkach sa hovorí ľubozvučnou slovenčinou, väčšina rozprávok pomáha vychovávať deti, vštepujú im morálne hodnoty a v neposlednom rade je v nich veľa múdrosti. Aj keď dobro nakoniec vždy zvíťazí a zlo je potrestané, no vždy sa k tomu musí pričiniť rozprávkový hrdina svojou odvahou, vytrvalosťou, čestnosťou a to rozhodne zlý vzor nie je. V takomto hrdinovi vidí dieťa svoj vzor a preto tak miluje rozprávky a „čarovnú skrinku“. Príde večer, čas spoločného jedenia, večernej hygieny a spánku a váš malý drobec ešte sedí pri svojej obľúbenej rozprávke a nie a nie vypnúť?

6 zlatých pravidiel, vďaka ktorým bude vypínanie televízie bez „boja“ a sĺz.

1. Plánujte! Vopred vysvetlite svojmu dieťaťu, že môže sledovať televíziu len určitý čas.

2. Vytvorte rutinu. Deti, ktoré vedia, že musia vypnúť televíziu v určitý čas, napríklad pred večerou, si na tento zvyk skôr privyknú.

3. Ukážte deťom, ako zapína a vypína televízor. Môžu si tak vychutnávať túto zručnosť a dáva im určitú moc nad situáciou a vaši drobci to ocenia.

4. Nediskutujte! Nedovoľte, aby dieťa začalo s vami vyjednávať.

5. Povedzte vášmu drobcovi, že má ešte 5 minút. O päť minút končí rozprávka a vypína sa televízia.

6. Pochváľte vaše „zlatíčko“. Ak váš drobec bez boja a sĺz vypne televíziu, pochváľte ho. Povedzte niečo v podobnom duchu: „Vďaka, že si vypol televíziu a prišiel k spoločnej večeri!"

Ako všetko, tak aj sledovanie televízie má svoje pravidlá, aké sú to?

-        Televízia by u vás doma nemala bežať celý deň.

-        Deti by sa na ňu nemali pozerať príliš zblízka a hlavne nie stále.

-        Dlhé sledovanie TV zaťažuje oči a trpí aj pohybový aparát.

-        Skúste zvolať rodinnú radu a vyhláste týždeň bez televízie - vydržíte to?

-        Vyberajte len také programy, ktoré sú pre daný vek vhodné, a snažte sa s deťmi o danej rozprávke hovoriť, aby ste rozvíjali jeho slovnú zásobu.


https://www.todaysparent.com/family/parenting/are-there-any-helpful-tips-for-turning-off-the-tv-without-causing-a-meltdown/