Vytlačiť túto stránku

8 tipov, ako si vychutnať zimu so svojimi ratolesťami

Napísal Kristína Chudá 02. február 2021

Ste unavená a bez energie? Vaše deti pobehujú po dome a stále len frflú na zimu?  Vy a vaša ratolesť nemôžete zaspať, myšlienky vám lietajú kade-tade a keď konečne zaspíte, zobudí vás „mlsná“ a s deťmi sa stretnete pri chladničke?

zima_korcule

S najväčšou pravdepodobnosťou za to môže pani Zima, jej nízke teploty a málo slniečka. Zimy bývajú dlhé, studené a tmavé. Prečo by ale museli také byť? Aj pani Zima má svoje čaro a môže byť pestrá, hravá a bláznivá. Stačí, ak zime dáte skutočne šancu a začnete si ju užívať plnými dúškami.

1. Horúca dobrota

Či už sú prázdniny alebo školský rok, spravte si so svojim malým „špuntom“ zimný rituál. Že aký? Po príchode z práce a zo školy si spravte pohodlie. Vezmite si svoj obľúbený zimný hrnček s niečím ozaj horúcim a chutným. Či už to bude čaj z domácich sušených byliniek, čaj z čerstvého zázvoru, horúce jabĺčko alebo horúce kakao, zahreje vás a dodá energiu po únavnom mrazivom dni. Pri šálke niečoho dobrého sa so svojou ratolesťou určite skvele porozprávate.

2. Deka, najlepší zimný priateľ

Január či február, to sú mesiace, kedy pani Zima ukazuje svoju silu. Vonku mínus desať, v dome 230 C a vám je stále riadna zima? Sadnite si so svojim drobcom k rozprávke, čítajte si spolu knihy, hrajte hry a to všetkou pod vašou spoločnou dekou.

3. Sánkovačka, lyžovačka, guľovačka a „korčuľovačka“ 

Zobudili ste sa do zasneženého víkendu? Skvelé! Rýchlo sa naraňajkujte a každý, kto je doma, sa počíta. Či už malí alebo veľkí, choďte spolu von na prechádzku, choďte sa spolu lyžovať, korčuľovať na zamrznutý rybník, jednoducho choďte von z domu. Že vám bude zima? Pri teplom oblečení a skvelej zábave sa zimy báť nemusíte.

4. Buďte kreatívni

Prišli ste domov zo snehového sveta a máte chuť si dať niečo pod zub? Samozrejme, pri takej guľovačke vyhladne aj veľkému. Pečené jabĺčka so škoricou sú neodolateľnou a teplou pochúťkou a s prípravou vám môžu pomôcť aj vaši drobci.

5. Veselo sa obliecť, aj v zime

Svet nie je len čierny a biely tak ako aj vaše oblečenie. Nosíte len čiernu farbu? Čierna je možno štýlová, no každopádne vo svetlej sa rozžiarite. Aspoň to hovoria vedci. Podľa odborníkov existuje spojenie medzi dobrou náladou a svetlými farbami. Čo z toho plynie? Že návrhári detských vecičiek mali v tomto už dávno jasno. Drobci sú takmer stále vysmiatí a ich zimné oblečenie žiari farbami.

6. Cvičme v rytme

„Šťastní bežci“ alebo „bežecká eufória“. Áno, aj keď z vás tečie pot, ste unavení ale šťastní. Pri fyzickej aktivite si totiž telo začne tvoriť endorfíny, hormóny šťastia. A že máte malého drobca a nemáte čas na fitko?  Pohybu môžete mať, koľko len chcete. Dobre sa oblečte, obujte si športové topánky, dajte dieťa do kočíka a môžete vyraziť von na veľmi svižnú a dlhú vychádzku.

7. Aj zvieratá potrebujú malú hostinu

Bývate na dedine a neďaleko vás je les? Vezmite svoju drahú polovičku, milované ratolesti a úplne suché pečivo, gaštany, žalude, kukuricu, hrach, jablka, hrušky, ale nemusíte sa báť ani sliviek či marhúľ a hor sa na zimnú vychádzku do lesa. A že neviete, kde v lese je krmelec? Nevadí! Všetko, čo sa dá, zaveste na menšie stromčeky. Nebojte, zvieratá vôňa priláka a vaši drobci budú šťastní, že nakŕmili zvieratká.

8. Zimná romantika pri sviečkach

Vypnite! A to doslova. Čaro zimy spočíva aj v zapaľovaní sviečok, lampášov či svietnikov. Skúste si niekedy pri večeri zapáliť len sviečky. Pre deti to bude čarovné a pre dospelákov romantika. Samozrejme, miestnosť neopúšťajte, keď sú v nej deti a horia sviečky.


https://homespunseasonalliving.com/10-tips-to-enjoy-winter/