Vytlačiť túto stránku

7 tipov, ako sa zbaliť na výlet s deťmi

Napísal MČ 05. december 2020

Obliecť deti každé ráno pred odchodom do škôlky, na prechádzku či na nákupy, je niekedy ťažký boj. Zbaliť sa a pripraviť ich na dlhší výlet, to už je poriadna skúška trpezlivosti. Batoh predsa môže byť len taký ťažký, aby ho váš chrbát uniesol, pokiaľ možno, bezbolestne. 

freepek_kids_car20

To si vyžaduje premyslenú prípravu. Týchto 7 tipov vám pomôže.

1. Všetko si rozložte na posteľ pred tým, ako to zbalíte

V prvom momente vyložte všetko, čo by sa mohlo zísť, na posteľ. Pravdepodobne vám narastie veľká kopa náhradného oblečenia, niekoľko párov topánočiek, jednorázové plienky, obrúsky, hračky a iné veci. Odoberte to, čo sa hodí len pre málo pravdepodobné situácie a je v prípade núdze nahraditeľné.

Na dlhší výlet dovoľte deťom, aby si vzali jednu obľúbenú hračku, prípadne hru do auta. Je však dosť pravdepodobné, že zažijú toľko nových vecí, až aj tá ostane bez povšimnutia.

2. Oblečte sa minimalisticky, funkčne

Tie krásne šatočky s flitrami nechajte radšej doma. Vezmite len funkčné veci, ktoré deťom zabezpečia pohodlie a teplo. V lete je balenie oblečenia pomerne jednoduché. Na jeden deň stačí jedno náhradné tričko a jedny nohavice, mikina na večer, spodné prádlo a ponožky - a vybavené.

Zima vyžaduje početné vrstvy oblečenia, teplé bundy, čiapky, šály, rukavice. Na celodenné výlety je skvelá vec termoprádlo, ktoré odvádza vlhkosť, bavlnené tričko, teplý sveter a bundu, ktorá dobre izoluje. Do snehu určite otepľovačky či overal.

To sú ale veci, ktoré budú mať deti na sebe. Do batoha si pribaľte náhradné spodné prádlo pre prípad nehody či premočenia.

freepek_bags_fam20

3. Najnutnejšie hygienické veci a lekárnička

Pred výletom si spočítajte, koľko plienok za deň spotrebujete. Toľko si ich vezmite, plus jednu navyše. Bábätko na výlete potrebuje aj látkové plienky kvôli kojeniu a prebaľovaniu, obrúsky, k vode plienky na kúpanie - na jeden výlet aspoň 3, krém proti zapareninám.

Obrúsky, suché aj vlhčené, sa zídu aj vám a starším deťom. Ešte potrebujete krém s UV faktorom, prípadne repelent alebo iný prostriedok proti hmyzím útokom.

Každý turistický batoh by mal obsahovať malú, praktickú lekárničku s liekmi proti bolesti, obväzom, malými nožničkami a dezinfekciou.

4. Využite kompresné nepremokavé obaly

Suché oblečenie je základ úspešného výletu. Zmoknúť uprostred túry v lese s deťmi - hotová katastrofa. Deti tiež radi objavujú potoky aj kaluže plné blata.

Vrecká, vyrobené z nepremokavých materiálov zachránia vaše veci pred vlhkosťou a deti pred podchladením v mokrých veciach. Stlačením oblečenia aj jednorazových plienok v kompresnom obale ušetríte veľa miesta.

Ak nemáte kompresný obal, zbaľte si pre istotu nejaké suché veci do igelitovej tašky.

5. Ľahké jedlo, predpríprava Nutrilonu pre najmenších

 Hlad je nepriateľ dobrej nálady, preto pri balení myslite na všetkých výletníkov. Vyhraďte mu samostatný priehradku v hornej časti batohu.

Extrudované výrobky, ako sú kukuričné chrumky či ryžový chlebík, sú veľmi ľahké, ale zasýtia. Zo sladkostí odporúčame ovocné tyčinky, výživu v kapsičkách.

Ak kŕmite dieťatko a používate Nutrilon, pripravte si predvarenú vodu do termosky, fľašu čistej dojčenskej vody a presnú dávku mlieka, ktorú bude potrebovať. Pred papaním už len zmiešate dávku s vodou, horúcou a studenou, aby ste trafili správnu teplotu, v dojčenskej fľaške.

frepek_merenga20

6. Nosič alebo skladací kočík?

Záleží na tom, čo váš drobček preferuje a do akého terénu sa chystáte. Pre niekoho je kočík zbytočná príťaž, iný si zas nevie predstaviť neustále nosenie. Záleží aj na tom, či už bábo chodí, alebo len lozí - v takom prípade je ľahký skladací kočík skutočne fajn pomôcka, aj na spánok počas dňa.

7. Detský batoh pre staršie deti

Nechajte staršie deti aby priložili ruku k dielu. Naložte im do batoha ich desiatu, vodu, nejaké tie vreckovky, mikinu.

Váš batoh to o pár kíl odľahčí a dieťa sa bude mať radosť, že sa stáva veľkáčom.

freepek_kidszima

Zdroj obrázkov: freepik.com